To je to što me zanima!

Tako se brinu o povijesti: Izgubili su lentu i govor...

Državni arhiv ima samo dio Tuđmanova prvoga govora iz Sabora, a gdje se nalazi lenta, kojom ga je tom prigodom okitio Ž. Domljan, nitko ne zna
Vidi originalni članak

Povijesni 30. svibnja u Hrvatskoj se od 1990. do 2001. godine slavio kao Dan državnosti. Prije 20 godina na taj dan konstituiran je prvi demokratski višestranački Sabor. Za predsjednika Predsjedništva Socijalističke Republike Hrvatske izabran je Franjo Tuđman, za predsjednika Sabora imenovan je Žarko Domljan, a predsjednik Izvršnog vijeća Sabora (odnosno Vlade) postao je Stjepan Mesić. Osim sjećanja, danas naše državne institucije nemaju sačuvan ni jedan dokument koji bi bio opipljiv dokaz tog dana. Iako je Franjo Tuđman u Saboru održao prvi poduži govor, cjelovit originalni tekst ne postoji. U Državnom arhivu čuvaju tek dio govora. Jedino gdje se može pročitati što je izgovorio pred zastupnicima, brojnim gostima iz domovinske i iseljene Hrvatske, te predstavnicima vjerskih zajednica jest internetska stranica Sabora.
- Neka nam živi i napreduje demokratska i suverena Hrvatska! - poželio je Tuđman u parlamentu. Konstituiranje Sabora označio je kao prvi korak povratka hrvatskog naroda i države europskoj civilizacijskoj, političkoj, kulturnoj i gospodarskoj tradiciji. Nakon govora Tuđman je izašao na prozor zgrade Sabora i mahnuo okupljenim građanima. Pozivali su ga da se spusti na prepuni Trg bana Jelačića (tada se još zvao Trg republike). Tuđmana i ostale čelnike dočekalo je tisuće građana mašući trobojnicama uz skandiranje “HDZ” i “Hrvatska”.
- Na prvim slobodnim izborima, poslije skoro pola stoljeća jednostranačkog jednoumlja, iznijeli smo takvu demokratsku pobjedu koja nije postignuta ni u jednoj zemlji gdje silazi s vlasti jednostranačka strahovlada - rekao je tada Tuđman. No ni u Uredu predsjednika niti u Državnom arhivu nema papira s govorom koji je održao na Trgu. Prije nego što je izišao pred građane, Tuđmanu je Domljan preko ramena stavio lentu s hrvatskim obilježjima. No državne institucije danas ne znaju ni gdje je ta lenta. Formiranje Sabora bio je prvi korak prema samostalnosti Hrvatske. U mjesecima koji su slijedili pristaše Slobodana Miloševića pokušavale su osujetiti hrvatski put u neovisnost. Počeli su postavljanjem balvana na prometnicama prema moru i prugama, a zatim su formirali oružane paravojne jedinice. U prosincu 1990. u Saboru je izglasan prvi hrvatski Ustav. Uslijedila je srpska agresija na Hrvatsku i rat koji je trajao do pobjede u Oluji 1995. godine. Franju Tuđmana su građani 1992., na prvim predsjedničkim izborima, izravno izabrali vođom države. Na toj dužnosti bio je nepuna dva mandata, do smrti u prosincu 1999. godine. Dvije godine nakon njegove smrti, na inicijativu HSLS-a, izmijenjen je Zakon o blagdanima te se Dan državnosti više ne obilježava 30. svibnja nego 25. lipnja.

MUČILI SU NAS MALE MIROVINE, SKUPO STUDIRANJE, DUG...

Idi na 24sata

Komentari 64

  • drugarica Jovanka 29.05.2010.

    *** Izbrisano zbog nepoštivanja pravila *** Admin

  • jontra69 29.05.2010.

    oni koji bi ljude slali po kojekakvim ustanovama jer misle drugačije bi sami trebali otići provjeriti svoje mentalno stanje.vaše vrijeme je odavno prošlo a i vaše ustanova vise ne rade,jasenovac je odavno prestao sa radom.

  • zzrinkaa 29.05.2010.

    takvo jedinstvo, takav osjecaj, takvo zajednistvo - nikada vise...

Komentiraj...
Vidi sve komentare