To je to što me zanima!

Tata-mata za trajekte: Ante Mrvica odlazi iz splitske luke

Bez njega ne možemo ni zamisliti splitsku luku. On je svoj život posvetio trajektima i ljudima, a sada odlazi u mirovinu. Tko će ga zamijeniti, još se ne zna
Vidi originalni članak

Skoro svoj cijeli radni vijek Ante Mrvica (65) proveo u splitskoj trajektnoj luci.

Od četiri ujutro do ponoći ništa se ne događa bez njegovoj znanja. Pomogao je toliko ljudi da mu se mogu cijeli životni vijek zahvaljivati. Dodijeljene su mu brojne zahvalnice i priznanja. Uz sve što mu se dogodilo mogao bi komotno napisati knjigu.

Svi ga znaju kao Dobrog duha splitske luke ili tata-mata za trajekte. Raspored je znao i kad su ga nazvali u dva ujutro. Na veliku žalost svih, kako domaćih tako i stranih turista, njegovom radu došao je kraj. Za dva vikenda zaštitni znak luke više nećete vidjeti, piše tportal.

- Sila zakona, što ćeš - rekao je Ante o svom odlasku.

Uvijek smiren pa tako i sada nastavit će predavati na sveučilištu u Splitu i Zadru gdje honorarno drži dva koelgija. Nakon što je nekoliko godina navigavao odlučio je okrenuti se obrazovanju. Prvo je upisao višu pomorsku školu nakon čega je završio i Pomorski fakultet u Splitu.

Završio je strojarstvo i nautički smjer, ali nije ni ovdje stao. Nakon magisterija doktorirao je logistiku i menadžment. Otkad je počeo raditi u Jadroliniji uvijek ga se moglo pronaći na terenu. Prvih nekoliko godina radio je kao inspektor flote na srednjem i južnom Jadranu, a zatim kao njen koordinator za splitsko područje.

- Neki misle da je pametnije trošiti na robu, auta ili mobitele, ali ja sam se uvjerio da je svaka kuna koju sam dao u obrazovanje višestruko vrijedna. Nema veće satisfakcije - rekao je Mrvica za tportal.

Nakon godina koje je proveo uz trajektnu luku nabrojio je i mnogo smiješnih dogodovština koje će pamtiti cijeli život i nastaviti prenositi na mlađe generacije.

Tko će zamijeniti Mrvicu nakon odlaska u mirovinu još nije sasvim jasno. No šuška se da bi ga mogao zamijeniti govorni automat. Ostaje pitanje tko će sada spašavati zalutale turiste, rješavati one najteže probleme i spašavati ozlijeđene radnike.

Idi na 24sata

Komentari 44

  • digelante 13.08.2017.

    Vrijeme je da ove starudije odu, treba mlade zapošljavat

  • Smoke_on_the_Water 13.08.2017.

    Ante Mrvica je "institucija" čak i za nas Slavonce koji smo tamo ljeti i plovimo na Brač ili drugdje.

  • toby 12.08.2017.

    Ma navratit će on na rivu

Komentiraj...
Vidi sve komentare