To je to što me zanima!

Tehnorevolucija: Kaciga 'vidi' u mraku i analizira sve prijetnje

Izraelska tvrtka Elbit ima 12.500 zaposlenih, od kojih 3000 radi u zemljama diljem svijeta. Kompanija želi u Hrvatskoj graditi tvornicu streljiva i otvoriti 800 radnih mjesta
Vidi originalni članak

Kad padne noć, udara žestok pljusak ili je gusta magla, piloti helikoptera moraju se pouzdati u instrumente i tehniku. S modernom kacigom kompanije Elbit sad mogu i u najgorim uvjetima raditi kao da je sunčani dan.

Čitav sustav pilotu odmah pokazuje nalazi li se u kakvoj opasnosti i priprema mu informacije ne bi li uspješno izveo manevar. U izraelskoj Haifi zrakoplovni odjel Elbita, jedne od najvećih privatnih tvrtki u vojnoj industriji, hrvatskoj je delegaciji prikazao sve takve mogućnosti pametne kacige zajedno s borbenim i navigacijskim sustavima.

VIDEO: ISPROBAO GA HRVATSKI PILOT 'F-16 je čudo. Ovako nešto se zbiva samo jednom u životu...'

Uz to, prikazali su i da održavaju te poboljšavaju zrakoplove zapadne i istočne proizvodnje, bez obzira na to je li riječ o MiG-u 21, F-16 ili F-35. 
U gradu Natanyi Hrvatima su prezentirali izraelske obrambene proizvode, kao što su komunikacijski sustav, napredni elektronički sustavi i cyber tehnologiju. Uspjeli su integrirati komunikacijski sustav kojim se u realnom vremenu može upravljati postrojbama, ali i pucati po neprijatelju.

Naime, vojnik samo treba označiti metu pa će je računalo analizirati. Osim njega, razvili su i mehanizam s kojim mogu na daljinu upravljati minobacačima.
 U svojem drugom pogonu u Karmelu prezentirali su i proizvode za avione F-16.

U Hrvatskoj žele graditi tvornicu streljiva: 800 radnih mjesta?

Što se tiče planova tih tvrtki, u Hrvatskoj žele ulagati u gradnju tvornice streljiva, a tu bi partner mogao biti HS Produkt. Planiraju i jačanje škola za pilote u Zemuniku. Kako bi proširili poslovanje, žele investirati u Zrakoplovni tehnički centar (ZTC) u Velikoj Gorici, a također se planira mogućnost otvaranja cyber security centra.

Suradnja s Elbitom otvara potencijal za novih 800 radnih mjesta i od tri do četiri milijarde kuna prihoda od izvoza.


VIDEO: HRVAT ISPROBAO F-16 'Avion je moćan u bilo kojem pogledu! Ostvario sam snove...'

- Oni kao tvrtka bit će jedna od ciljanih kompanija koje će Izrael unajmiti da podupire provedbu letačkih operacija u Hrvatskoj. Kako bi to osigurali, logičan sljedeći korak je da si oni pronađu odgovarajuću tvrtku partnera u Hrvatskoj - kaže zapovjednik 91. Zrakoplovne baze u Zagrebu i pukovnik Željko Ninić.

Kao što će vojnici i piloti osjetiti tehnološki napredak kad prijeđu s aviona istočne proizvodnje 2. generacije na avion 4. generacije zapadne proizvodnje, modernizacija čeka i tvrtke.


- Kontaktirali smo s HS Produktom, Zrakoplovnim tehničkim centrom (ZTC) i mnogim drugima te smo vrlo ozbiljni i podupiremo ovaj projekt. Bitno je napraviti ozbiljnu stvar, a ne žuriti, jer raspravljamo o stvarima na duge staze - kaže nam Adrian Zanescu, potpredsjednik Elbita.

Idi na 24sata

Komentari 32

  • mrTrobec 11.04.2018.

    S takvom kacigom vrhovnica će vidjeti što narod radi po lošem vremenu i po noći,nećemo se moći sakriti

  • mrTrobec 11.04.2018.

    Dobar posa,kako bi rekao Krstičević

  • Ororo 11.04.2018.

    Nema boljeg poslovnog dogovora i kupnje f16 Barak (friziran f16 sa povoljnom cijenom) sa Izraelskom vojnom industrijom i povezivsnjem politika. Napravljen je pravi posao. Ja sigurno nisam pametniji od stručnjaka za to. Svi uspoređuju cijene običnih f16 itd. što su gluposti. Ako naši budući piloti bidu surađivali sa izraelskim, neče biti ko sa Katarom da nam Izrael otkupi generaciju naših pilota i "ćao đaci". Oni to ne rade, a valjda i postoje klauzule u ugovoru. Izraelci su previše tajnoviti i samoiskljućivi da će prihvatit jude oz naših skuta prodale se za masniju plaću.

Komentiraj...
Vidi sve komentare