To je to što me zanima!

Tenkove Bradley modernizirat će u Slavonskom Brodu: Ugradit će im topove kalibra 25 mm

Prvi modernizirani Bradley trebao bi biti završen 1. srpnja 2024. godine, a Hrvatska vojska sva bi vozila imala na raspolaganju 2026.
Vidi originalni članak

Prvih sedam od 22 vojna vozila Bradley u ponedjeljak ujutro stiglo je u Slavonski Brod u krug tvornice "Đuro Đaković". Transport borbenih vozila krenuo je u nedjelju oko 20 sati iz luke Rijeka, kamo su prethodno stigli brodom iz SAD-a. Unatoč gustoj magli, put do tvornice u kojoj će biti modernizirana protekao je bez problema. U utorak bi u Slavonski Brod trebalo stići još osam Bradleya, u srijedu preostalih sedam. Podsjetimo, u luku Rijeka brodom su u Hrvatsku stigla prva 22 od 89 borbenih vozila pješaštva Bradley M2A2 Oružanih snaga RH. Hrvatska će tu vojnu nabavu platiti 145,2 milijuna dolara, a SAD će donirati 57 milijuna. U tvornici "Đuro Đaković" u borbena vozila bit će ugrađene najnovije verzije topa Bushmaster kalibra 25 mm te druga oprema i naoružanje. Tvrtka je potpisala ugovor s američkom tvrtkom BAE Systems te će zajedno sudjelovati u procesu modernizacije vozila.

Prvi modernizirani Bradley trebao bi biti završen 1. srpnja 2024. godine, a Hrvatska vojska sva bi vozila imala na raspolaganju 2026. Prve radove obavit će stručnjaci BAE Systemsa, a zatim će radnici Specijalnih vozila "Đuro Đaković" samostalno raditi na dovođenju vozila u operativnu uporabu. Ukupno će biti modernizirana 62 vozila za mehaniziranu bojnu Sokolovi iz sastava Gardijske oklopno-mehanizirane brigade, pet vozila za obuku novih vojnika u Središtu za obuku pješaštva i oklopništva, a 22 vozila bit će za pričuvne dijelove.

Do stvarnih cijena bilo kojeg vojnog sredstva teško je doći. Ratna zbivanja znatno su povećala cijenu novih sredstava, a isporuka se čeka godinama.

Hrvatska vojska ovime postaje prvi europski korisnik ovog vozila, koje odlikuju impresivna paljbena moć, adekvatna oklopna zaštita i dobra pokretljivost. Američka vojska BVP Bradley koristi od 1981. Iako je po godinama "vremešni starac", ipak je i dalje riječ o jednom od najboljih BVP-ja u svijetu. Dokazan je u borbi, može svladati gotovo sve ciljeve, po danu i noći. Pred tvrtkom "Đuro Đaković" nova je prilika da pokaže kako ne spava na staroj slavi nego je sposobna provesti modernizaciju američkih BVP-ja. S druge strane, to mu može biti dobra referencija da u budućnosti postane regionalni centar za održavanje, ako se još europskih zemalja odluči za njihovu nabavu. Za sada ih Ukrajina jedina koristi i već postoji potreba da ta vozila budu popravljena i održavana.

PUT KA MODERNIZACIJI VIDEO Pogledajte vojno čudo na hrvatskim cestama: Bradleyji idu prema Slavonskom Brodu

Zasluge za nabavu Bradleya velikim dijelom idu i predsjedniku Zoranu Milanoviću. Prva prosudba bivšeg ministra obrane Marija Banožića bila je da su ponuđena vozila “kante” i da nisu adekvatna za OSRH. Inzistiranje zapovjednoga kadra OSRH i prozivanje predsjednika omekšalo je “tvrdi” stav MORH-a. 

Idi na 24sata

Komentari 10

  • strmi007 12.12.2023.

    Jel možda netko zna zašto DVO ne dobija povećanje koeficijenata / plaće? Od kakvih 240k ljudi pod državnom plaćom, jedno 225k će dobiti, a 15k ne bude uključujući DVO?S time da DVO nije dobio povećanje koeficijenata od 98.Evo direktno iz vladinog dokumenta o novim koeficijentima:Primjena zakona Članak 2. (1) Odredbe ovoga Zakona primjenjuju se na službenike i namještenike u državnoj službi i javnim službama. (2) Odredbe ovoga Zakona ne primjenjuju se na djelatne vojne osobe 2

  • i.hun 12.12.2023.

    Kupili smo stare kante koje je najbolje pretopiti i napraviti nove koje bi Đuro Đaković napravio puno bolje. Tako će biti i sa Rafalima. Od veljače nam nebo čuvaju Italija i Mađarska zahvaljujući vladajućima. Uništili su HV kao i Hrvatsku proizvodnju.

  • PetarLu17 12.12.2023.

    Pa na ovoj starudiji i Srbi nam se smiju, kad bi Amerikanci Plenkoviću zamotali u celofan govno i plenki bi to probao i rekao bi kako je dobro jer je američko.

Komentiraj...
Vidi sve komentare