To je to što me zanima!

Tijelo nije prihvatilo bubreg: Na dijalizu ide već 40 godina

Tijelo Franke Siljan (66) nije prihvatilo novi bubreg, ali dijalizu jako dobro podnosi. Prvu dijalizu imala je 26. siječnja 1976. I tako do danas, tri puta tjedno. To je više od 25.000 sati
Vidi originalni članak

Franka Siljan (66) iz Muntića kraj Pule prvu dijalizu imala je 26. siječnja 1976. I tako do danas, tri puta tjedno. To je više od 25.000 sati dijalize.

- Već sam navikla ponedjeljkom, srijedom i petkom ići na dijalizu po četiri sata. U početku je trajala i 7 sati - kaže Franka kojoj je jednom transplantiran bubreg, i to nakon šest mjeseci dijalize, no tijelo ga je ubrzo odbacilo.

- Još sam tri puta bila pozvana na transplantaciju, ali nalazi nisu bili dobri pa se od toga odustalo. Ne čekam bubreg nakon svih tih godina. Uživam u životu te se radujem svakom novom danu - rekla je Franka. Imala je samo 26 godina kad je započela s dijalizom, najprije u Rijeci, a kad je centar otvoren u Puli, ona je bila među prvim pacijentima.

- Računala sam da sam do sada dijalizirana više od 5500 puta, a znam da sam među onima s najduljim stažom u državi - smije se.

Prije nego što je bolest nastupila, rodila je sina u 21. godini. Danas, kaže, uživa u društvu troje unuka.

- Liječnici i sestre u pulskoj bolnici su kao moja obitelj. Radila sam 10 godina, od 1968. do 1978. godine kao pletačica u Puli. Kad je moje tijelo nakon transplantacije odbacilo bubreg, poslana sam u mirovinu iako mislim da sam mogla dati više. Od tada je dijaliza moj posao. Volim raditi i ne predajem se nikad. Kuham, čistim, zapovijedam drugima - kroz smijeh kaže ova rekorderka.

Iako se pacijenti na dijalizi moraju pridržavati režima prehrane, Franka si priušti od svega po malo, a najviše voli slatko.

- Moja vena na ruci bode se tri puta tjedno punih 40 godina i ne žali se još - kaže Franka.

- Danas su više od 50 posto populacije koja ide na dijalizu stariji. Franka predstavlja veliki uspjeh za nas liječnike, ali i medicinske sestre - rekao je dr. Ladavac.

Kao obitelj 

Franka predstavlja veliki uspjeh za nas liječnike, ali i medicinske sestre jer je medicina kroz sve te godine puno napredovala, a zbog toga je kvaliteta njezina života bolja, kaže voditelj pulske dijalize dr. Ranko Ladavac

Idi na 24sata

Komentari 22

  • user_462217 12.02.2016.

    Ovo je uistinu vec neugodno citat, sva falsificiranja, silogizmi i izvrnute istine, "uspjeh moderne medicine jer dijaliziraju vec pol desetljeca", ooodlicno - uspjeh automehanicara koji vec 30 godina uspjesno popravlja isti automobil, i to tri 3 na tjedan ^^ ali moze li stjupidnije!? Shvaceno nece bit dok se ne zaroni samostalno mislju dublje ^^Uspjehom se dakle zove lizanje simptoma, a modernu medicinu se glorificira jer uspjesno drnda vegetacijskom ciklusu bez i jedne misli koja je to vrazja medicina koja u rakursu napomenutih pol stoljeca nije iznasla nacina da pacijentu ne odumre bubreg ??? Jer "neizljecive bolesti" n e postoje, ako je pacijentica imala dijabetes on je primjerice izljeciv za prosjecnih 3-4 mjeseca bez recidiva iskljucujuci i/jedan disfunkiconalni bubreg; umjesto da se pacijentu vrati vitalnost ucini ga se krivim metodama bogaljem i inkvizitorski destruira u nizu godina u neodvojivoj sprezi masina "koju treba platiti...neee lijecnike (=automehanicare), sirota masina nije kriva sto je skupa" Tek sto nitko ne izrice naglas da to sve ide od zajednickog novca koji nam se ne bi isisavao da se ljudi razumski tretiraju i lijece holistickim protokolima komplementarne medicine! ELIXIRA Zagreb je primjerice posve dovoljno ukucati u Google trazilicu i kontaktirati verzirani tim Ordinacije da se ubrzo uvjeri da se sve od raka preko debljine do autoimunih bolesti da izregulirati bez bogatstva datog konvencionalnoj medicini koja najcesce uzima i napojnicu u zivotima!

  • tajnamoja 11.02.2016.

    Zar za 40 godina nisu zeni nasli novi bubreg?

  • 11.02.2016.

    Stvarno svaka cast

Komentiraj...
Vidi sve komentare