To je to što me zanima!

Tijesno do kraja: 51 posto Slovenaca je za arbitražu

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
SPORAZUM SKORO PAO: Rezultati referenduma mijenjali su se iz minute u minutu. Tijesna većina na kraju je odlučila podržati arbitražni sporazum
Vidi originalni članak

Prvi neslužbeni rezultati referenduma o arbitražnom sporazumu pokazali su da je većina Slovenaca glasala za arbitražni sporazum. Arbitražu je podržalo 51,5 posto Slovenaca, dok je njih 48,9 bilo protiv. Rezultati referenduma mijenjali su se iz minute u minutu. Prve izlazne ankete pokazale su da je za bilo 66 posto. No kako je vrijeme odmicalo razlika između glasova se smanjivala. Najveći odaziv glasača bilježi Kranj gdje je glasalo 66,18 Slovenaca, a najniži je bio u Ptuju. Na referendum je izašlo nešto više od 30 posto Slovenaca. Prema neslužbenim podacima, sporazum je najveću podršku dobio u Ljubljani i Postojni, najveći protivnici su stanovnici s područja Kranja, Celja i Ptuja. Slovenska Državna komisija je do zatvaranja birališta zabilježila 70 slučajeva kršenja predizborne šutnje. Arbitražni sporazum stupa na snagu u ponedjeljak u prvom tjednu nakon što dvije države razmjene diplomatske note u kojima potvrđuju da je ratifikacijski sporazum dovršen.

PAHOR JE NAPOKON ODAHNUO
Slovenski premijer Borut Pahor je nakon prvih neslužbenih rezultata referenduma rekao kako su "rezultati bolji nego se čine". Zahvalio se svim ljudima koji su izašli na birališta i na sebe tako preuzeli veliku odgovornost. Dodao je da je pobijedio zdrav razum. Šef oporbe Janez Janša rekao je kako se na rezultatima vidi "koliko je Slovenija podijeljena".
- Izgubili smo za nekoliko tisuća glasova. Ovakvo pitanje ne bi uopće smjelo biti pitanje referenduma nego bi o njemu morali zauzeti jedinstven stav - rekao je Janša.
Janšin kolega iz SDS-a Zvonko Černač rekao je kako će "ostati zapamćeni kao generacija koja je izgubila more".
- Slovenija od danas nije pomorska država - zaključio je Marjan Podobnik. Slovenski predsjednik Danilo Türk pozvao je na jednistvo, a rezultat referenduma ocijenio je kao korak naprijed u rješavanju spora između Slovenije i Hrvatske. Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar rekao je kako pozitivan ishod referenduma donosi pozitivnu poruku regiji.
- Veseo sam jer su birači na taj način dali za pravo argumentima vlade - zaključio je Žbogar. Dodao je da će Slovenija odluke u vezi sa Hrvatskom i sporazumom donositi nakon promišljanja i kad za to dođe vrijeme. Joško Joras rekao je kako će kao demokrat poštivati rezultate referenduma.

KOSOR: PAHOR JE OBEĆAO DA NAS NEĆE BLOKIRATI
Premijerka Jadranka Kosor kratko je za HRT komentirala rezultate referenduma.
- Referendum je unutarnja stvar Slovenije. Razgovarala sam s premijerom Pahorom. Rekao mi je da ništa više neće priječiti ulazak Hrvatske u Europsku uniju. Odvojili smo hrvatske pregovore od rješavanje graničnog pitanja. Zaključili smo da ćemo ovdje živjeti zauvijek zajedno - zaključila je Kosor.

JOSIPOVIĆ: OVO JE POBJEDA ZA SLOVENIJU I HRVATSKU
I predsjednik Ivo Josipović zadovoljan je ishodom rezultata referenduma u Sloveniji. Smatra kako je uspjeh referenduma o arbitraži "važna pobjeda za Sloveniju, Hrvatsku i Europu".
- Slovenska podrška omogućuje Hrvatskoj da završi pristupne pregovore bez opterećenja problemom granice koji će svoje rješenje naći u arbitraži - stoji u priopćenju iz Ureda predsjednika. Josipović je u nedjelju navečer čestitao Borutu Pahoru i Danilu Tuerku na uspješnom referendumu.

Idi na 24sata

Komentari 50

  • Dalekoo 06.06.2010.

    Cemu razbijate glavu, pa sve je vec davno dogovoreno, ovo sad je samo parada za narod, kako za nas hrvate tako i za slovence. mozda jednog dana doznamo tko je , kad i kako razdjelio nasu zemlju hrvatsku drugima , a mozda i ne.. Dobrodosla hrvatska u Demokraciju...

  • damok 06.06.2010.

    prokleta ++vna, poslali ste hrvatski narod u propast! Samo robovi ulaze u uniju! Prodane duše HADEZEovske!

  • drug Tito_1 06.06.2010.

    Uštimat će se to kako masonima odgovara, ko i svaki izbori na području ex YU.

Komentiraj...
Vidi sve komentare