To je to što me zanima!

Tisuće Rusa protiv okupacije Krima: Prosvjedovali u Moskvi

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Nekoliko tisuća Rusa okupilo se na Puškinovom trgu kako bi prosvjedovalo protiv Putinove okupacije Krima. Istovremeno, proruski građani došli su podržati Putina
Vidi originalni članak

Nekoliko tisuća Rusa okupilo se na Puškinovom trgu u Moskvi  u tzv. Maršu mira kako bi prosvjedovalo protiv Putinove okupacije Krima i politike koju predvodi Kremlj, javlja Reuters.

Istovremeno na drugom kraju grada, na Crvenom trgu na Maršu bratstva i građanskog otpora okupile su se grupe koje podržavaju politiku službene Moskve.

Mašući ukrajinskim zastavama i s transparentima u rukama, aktivisti su tražili od predsjednika Putina da povuče rusku vojsku s KrimaNa nekim od natpisa pisalo je: "Za vašu i našu slobodu", "Putine, odlazi iz Ukrajine", "Ne ratu" te su se mogle pročitati usporedbe ruske invazije na Krim s nacističkom okupacijom u II. svjetskom ratu.

U povorci koja je prošla centrom grada i pored Kremlja, pjevaju se pjesme iz 2. svjetskog rata, a reporteri su zabilježili da su aktivne i bivše punkerice i zatočenice sibirskih zatvora, Marija Aljohina i Nadežda Tolokonjikova.

Dok policija tvrdi da je na prosvjedu bilo svega tri tisuće građana, neke agencije javljaju da se skupilo i 20.000 aktivista. Reporter francuske agencije pak javlja da je na Marš mira stiglo 50.000 Rusa.

Prosvjednici koji podržavaju Putina su pak mahali crveno-crnim zastavama kontroverzne ukrajinske pobunjeničke  vojske koja se tijekom II. svjetskog rata borila i protiv sovjeta i nacista. Izvikivali su: "Najveći neprijatelj je Krim" i "Ne fašizmu, ne imperijalizmu". Policija procjenjuje da se okupilo oko 15.000 prosvjednika koji su došli podržati Putina.

Izvanredna sjednica UN-a o Ukrajini

Vijeće sigurnosti UN-a održat će u subotu izvanrednu sjednicu posvećenu nedjeljnom referendumu na Krimu o tome hoće li se pridružiti Rusiji. Predviđeno je glasovanje o rezoluciji u kojoj se navodi da referendum ne može imati nikakvu važnost i da ne može predstavljati nikakvu osnovu za bilo kakvu izmjenu statusa Krima, javljaju agencije.  

Sjednica će početi u 11 sati po lokalnom vremenu, a sazvana je na zahtjev SAD-a. Time je ovo, u posljednja dva tjedna, sedma sjednica Vijeća sigurnosti UN-a o situaciji u Ukrajini, jer nijedna dosad, podsjećaju novinski izvjestitelji, nije rezultirala konkretnim dogovorom. 




Idi na 24sata

Komentari 52

  • Josip Prnjak 16.03.2014.

    nažalost počelo je možda i 3 svj rat Rusi su ušli u UKRAJINU

  • Mamaruža 15.03.2014.

    Godz, u Moskvi već 18 milijuna stanovnika! I u članku, nažalost,ne piše tko su organizatore (Nemcov, Gudkov i dr.)ovog prosvjeda. Oni nisu protiv rata nego protiv Putina i zastupaju USA.

  • hrvatsko nebo 15.03.2014.

    Barem da je u Beogradu 1991 bilo 50 000 ljudi protiv rata u RH , oni su nažalost bacali cvijeće na tenkove koji su išli rušit i palit u RH .

Komentiraj...
Vidi sve komentare