Obavijesti

News

Komentari 52

Tisuće Rusa protiv okupacije Krima: Prosvjedovali u Moskvi

Tisuće Rusa protiv okupacije Krima: Prosvjedovali u Moskvi
16

Nekoliko tisuća Rusa okupilo se na Puškinovom trgu kako bi prosvjedovalo protiv Putinove okupacije Krima. Istovremeno, proruski građani došli su podržati Putina

VIDEO

Nekoliko tisuća Rusa okupilo se na Puškinovom trgu u Moskvi  u tzv. Maršu mira kako bi prosvjedovalo protiv Putinove okupacije Krima i politike koju predvodi Kremlj, javlja Reuters.

Istovremeno na drugom kraju grada, na Crvenom trgu na Maršu bratstva i građanskog otpora okupile su se grupe koje podržavaju politiku službene Moskve.

Mašući ukrajinskim zastavama i s transparentima u rukama, aktivisti su tražili od predsjednika Putina da povuče rusku vojsku s KrimaNa nekim od natpisa pisalo je: "Za vašu i našu slobodu", "Putine, odlazi iz Ukrajine", "Ne ratu" te su se mogle pročitati usporedbe ruske invazije na Krim s nacističkom okupacijom u II. svjetskom ratu.

U povorci koja je prošla centrom grada i pored Kremlja, pjevaju se pjesme iz 2. svjetskog rata, a reporteri su zabilježili da su aktivne i bivše punkerice i zatočenice sibirskih zatvora, Marija Aljohina i Nadežda Tolokonjikova.

Dok policija tvrdi da je na prosvjedu bilo svega tri tisuće građana, neke agencije javljaju da se skupilo i 20.000 aktivista. Reporter francuske agencije pak javlja da je na Marš mira stiglo 50.000 Rusa.

Prosvjednici koji podržavaju Putina su pak mahali crveno-crnim zastavama kontroverzne ukrajinske pobunjeničke  vojske koja se tijekom II. svjetskog rata borila i protiv sovjeta i nacista. Izvikivali su: "Najveći neprijatelj je Krim" i "Ne fašizmu, ne imperijalizmu". Policija procjenjuje da se okupilo oko 15.000 prosvjednika koji su došli podržati Putina.

Izvanredna sjednica UN-a o Ukrajini

Vijeće sigurnosti UN-a održat će u subotu izvanrednu sjednicu posvećenu nedjeljnom referendumu na Krimu o tome hoće li se pridružiti Rusiji. Predviđeno je glasovanje o rezoluciji u kojoj se navodi da referendum ne može imati nikakvu važnost i da ne može predstavljati nikakvu osnovu za bilo kakvu izmjenu statusa Krima, javljaju agencije.  

Sjednica će početi u 11 sati po lokalnom vremenu, a sazvana je na zahtjev SAD-a. Time je ovo, u posljednja dva tjedna, sedma sjednica Vijeća sigurnosti UN-a o situaciji u Ukrajini, jer nijedna dosad, podsjećaju novinski izvjestitelji, nije rezultirala konkretnim dogovorom. 




Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 52
VIDEO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...
FELJTON: ČERNOBIL, 3. DIO

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...

Hrabro su ušli ispod reaktora i ispustili vodu, ali i tamo su prošli pravu dramu jer su ostali bez svjetla. Iako su znali da riskiraju bolnu smrt od radijacije, otišli su i spasili svijet od još veće katastrofe...
Bivši policajac pljačkao banke pa bježao na romobilu: Prijeteći pištoljem uzeo je 80.000 eura
DOBIO 13 GODINA ZATVORA

Bivši policajac pljačkao banke pa bježao na romobilu: Prijeteći pištoljem uzeo je 80.000 eura

Bivši policajac Denis Lingart nepravomoćno je osuđen zbog 18 razbojništava i jednog u pokušaju. Mete su mu bile banke, Fina...