To je to što me zanima!

Tito kao nepoznati fotograf: Izložba fotografija u Kumrovcu

Najviše je volio snimati pejzaže i mrtvu prirodu, a manje portrete. Fotoaparate je na dar dobivao od japanske carske obitelji, a obožavao je onaj koji je koristio J. Bond
Vidi originalni članak

Poznato je da je Josip Broz Tito bio jednako strastven lovac kao i fotoamater. Što je ustrijelio puškom moglo se vidjeti na snimkama na kojima je poslije uspješnog lova pozirao s veprovima i medvjedima. Što je pak uhvatio objektivom vidio je uski krug ljudi iz njegova okruženja. Hrvatska publika Titove će fotografije prvi put moći vidjeti na izložbi Tito - foto koja se otvara 24. svibnja u Muzeju Staro selo u Kumrovcu. Prije četiri godine u zgradi Maršalata na beogradskom Dedinju našli su filmove s više od 30.000 snimaka na leica-formatu i dvjestotinjak snimaka Polaroidom, koje su danas u vlasništvu Muzeja istorije Jugoslavije. Želimir Koščević iz Fotogalerije Lang, koja je ujedno i organizator izložbe koja će nakon Kumrovca doći u Varaždin i Samobor, odabrao je sedamdeset najkvalitetnijih radova.

- Nije me interesiralo tko je ili što je na snimkama, nego kvaliteta fotografija. Tito je bio daleko od profesionalca, ali je bio solidan amater vrijedan pažnje - kaže Koščević.

Broz je doista bio zagrižen amater, ljubitelj fotografije. Svoje je filmove uglavnom sam razvijao i povećavao ih na fotopapir.

- Radio je na formatima 9x12, 13x18 i 18x24. Radi autentičnosti i mi smo prema viđenim originalima napravili isprinte tih formata - objašnjava Koščević i dodaje kako nije odabrao ni jedan polaroid jer nije smio uzimati originale, a nije želio raditi reprinte jer time gube na vjerodostojnosti.

Momo Cvijović iz Muzeja istorije Jugoslavije kaže da je Tito još za vrijeme rata snimao Rolleiflexom, ali ti su filmovi nestali. 

>>>Više pročitajte u Expressu

Idi na 24sata

Komentari 311

  • pobočnik liubo 27.05.2014.

    eeee...sjećam se kad smo mali Joža i mali Ja počeli otkrivati tajne fotošopa...sjećam se kad smo potajno, zbog njegovog strogog, ali pravednog oca koji nije bio elektronski pismen, radili sa fotošopom u stričevoj garaži...jednom nas je Jožina majka, pravedna ali stroga, uhvatila kako fotošopom obrađujemo jedinu svinjsku glavu na tavanu i dobro nas isprebijala...Jožu je još isprebijao otac...poslije je došao i stric koji je isto isprebijao Jožu...od tada je Joža prešao na fotografiju i ostavio se fotošopa...šonjo...

  • Jim 27.05.2014.

    Druže Tito nešto bi te pito, di je moje sa tavana žito?

  • Vuk 107 brigada Valpovo 27.05.2014.

    Zanimljivo , nadam se da je napravio koju sliku svojih koljaca na kriznom putu

Komentiraj...
Vidi sve komentare