To je to što me zanima!

Tko je Davor Mayer koji će sad svjedočiti o Ini? Devet godina je bio u upravi i kritizirao je MOL

Mayer je bio u upravi Ine za vrijeme Vlada Jadranke Kosor, Zorana Milanovića, Tihomira Oreškovića i Andreja Plenkovića, pa ima sve detalje odnosa politike prema tvrtki. Jedini javni istup o Ini mu je bio na sudu...
Vidi originalni članak

Na sjednici Antikorupcijskog vijeća koja počinje u  11 sati svjedočit će Davor Mayer, bivši član uprave Ine. U upravu ga je postavila još Vlada Jadranke Kosor 2011. godine, a u njoj je bio sljedećih devet godina. Dakle, tijekom mandata Kosor, Zorana Milanovića, Tihomira Oreškovića i u konačnici Andreja Plenkovića, pa ima direktna saznanja kako se upravljalo Inom, koji je bio odnos mađarskog MOL-a i hrvatskih vlada koje su vodili različiti ljudi. Iz uprave ga je, zajedno s Ivanom Krešićem, maknula Plenkovićeva Vlada, a na mjesto njih dvojice su došli Barbara Dorić i Darko Markotić.

PROZVAO PREMIJERA Peđa Grbin: Plenković će sutra pokazati je li hrabar čovjek ili kukavica, on bježi od pitanja

Mayer je samozatajni menadžer koji u devet godina svog mandata nije istupao u medijima, a o načinu upravljanja Inom ga se moglo čuti samo kada je javno svjedočio na sudu protiv Ive Sanadera. Mayer je tada potvrdio da su MOL-u predana sva upravljačka prava iako nije bio većinski vlasnik. 

- Temeljem mog iskustva i rada 18 godina u ovoj struci, držim da je ovaj ugovor protivan interesima Republike Hrvatske. Dati jednu kompaniju na upravljanje drugoj kompaniji, a ne imati elemente zaštite vlastitih interesa ne može biti u interesu Hrvatske- kazao je na suđenju prije 10 godina Mayer.

'TO JE SPIN GRMOJE' Sabor: Odluka da se sjednica zasjeda u utorak nema veze s Antikorupcijskim vijećem

A onda je detaljno obrazlagao kako uprava nema ovlasti, nego je odluke donosi Odbor izvršnih direktora i mađarski predsjednik uprave. Zazvonila je i njegova izjava da hrvatski članovi uprave uopće ne znaju ni po kojoj cijeni Ina kupuje naftu od svog suvlasnika MOL-a, te da je uveden sustav koji omogućava da MOL ima sve povjerljive informacije. On i Krešić su govorili i o neispunjenim obećanjima i kako je Ina postala podružnica MOL-a iako je trebala prema ugovoru biti samostalna tvrtka.

MOL je na to njegovo svjedočenje reagirao priopćenjem da je on"poput doktora Jekylla i gospodina Hydea. To nije Davor Mayer kojeg mi poznajemo. S Davorom Mayerom kojeg poznajemo imamo dobru suradnju". 

Inače, tek 2016. godine je taj sustav upravljanja djelomično promijenjen i uprava je ponovno dobila ovlasti. Mayer i Krešić, ali i tadašnji član uprave Niko Dalić su spriječili i donošenje odluke o gašenju sisačke rafinerije. Mayer je s nekadašnjim predsjednicima Nadzornog odbora Ine Damirom Vanđelićem i Davorom Šternom, te Ivanom Krešićem, svjedočio u korist Hrvatske i u arbitražnim postupcima. 

POZVAO JE I PLENKOVIĆA Grmoja: Na sutrašnjoj sjednici Antikorupcijskog vijeća doći će netko od bivših članova Ine

Trenutačno radi za englesku tvrtku Bridgelink koja se bavi obnovljivim izvorima energije. Karijeru je počeo u Ini, praktički odmah nakon što je dobio diplomu kemijskog inženjera. Bio je menadžer u OMV-u, Tifonu i Exxonu prije nego se vratio u Inu 2010. godine.
Dok je bio u upravi, Plenkovićeva Vlada je dala svoj blagoslov na odluke koje se sada problematiziraju, poput izvoza nafte, gašenje sisačke rafinerije, promjene zakona o Ini.

Idi na 24sata

Komentari 5

  • JedanCrni 18.10.2022.

    Mayer jesi radio i u njemačkoj? Sumnjam jer kad pročitaju prezime sve im jasno

  • slucajniprolaznik2022 18.10.2022.

    Još jedan ratni profiter.....

  • 2 x general 18.10.2022.

    što taj lik zna da zoblje 2 miliona kuna mjesećno??? nisam čuo niti jednu pametnu rečenicu a šutio je jer je lova curila a i kartica, autek radili. eto cijene jednog hrvata!

Komentiraj...
Vidi sve komentare