To je to što me zanima!

Tko je novi patrijarh? Ljubitelj je rocka, smatraju ga dobrim za međusobne odnose dvije crkve

46. POGLAVAR Izbor mitropolita zagrebačko-ljubljanskog smatra se dobrim za buduće odnose Katoličke i Srpske pravoslavne crkve
Vidi originalni članak

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije (59) novi je patrijarh Srpske pravoslavne crkve. Bit će 46. poglavar i zamijenit će patrijarha Irineja, koji je preminuo lani u studenom od posljedica zaraze korona virusom.

Njegov izbor oglasila su i zvona s hrama svetog Save i Saborne crkve u Beogradu. Prema Ustavu SPC-a, vladike su izglasale tri imena koja su stavljena u kuvertu, a onda u Evanđelje. Potom je slučajnim odabirom kuvertu s njegovim imenom izvukao monah Matej. Neortodoksni i poprilično liberalni arhijerej prije šest godina preuzeo je Zagrebačko-ljubljansku eparhiju, a vrlo brzo stvorio je dobre odnose s hrvatskom državom i Katoličkom crkvom.

IZBOR U HRAMU SVETOG SAVE Mitropolit zagrebački Porfirije izabran je za novog patrijarha Srpske pravoslavne crkve

Ovaj otvoreni i produhovljeni mitropolit stekao je popularnost u intelektualnim krugovima, a vrlo je utjecajan među kolegama vladikama. Njegov izbor za poglavara smatra se dobrim za buduće odnose Katoličke crkve i Srpske pravoslavne crkve. Biskup Košić nedavno je prepričao kako mu je Porfirije kazao da je shvatio snagu povezanosti Hrvata i Alojzija Stepinca usporedivši ga tom prilikom sa svetim Savom, kojeg Srbi slave. Dio teološke javnosti u Hrvatskoj smatra da je Porfirije nadišao uske okvire iz kojih je Srpska pravoslavna crkva godinama promatrala Stepinca i da je napokon došlo do evolucije u razmišljanju o tom pitanju koje opterećuje odnose između dviju crkava.

- Monah sam postao jer sam u Crkvi tragao za onim što ona zaista nudi i zbog čega jedino postojimo na ovom svijetu, jer Bog nije Hrvat, Srbin ni Nijemac, on je ljubav, a Crkva nije na ovom svijetu da bismo mi bili bolji ljudi ili da bi se bavila socijalnom pravdom. Ona postoji jer nema čovjeka koji se ne pita o smislu svojeg postojanja - rekao je u jednom od istupa.

Veliki je ljubitelj rock glazbe, ali dok se vozi u automobilu, voli tišinu kako bi se lakše mogao koncentrirati na obaveze. Porfirije je godinama bio angažiran na liječenju ovisnika unutar terapijske zajednice “Zemlja živih”, a koja je, za razliku od mnogih sličnih zajednica u kojima su pravoslavni svećenici pribjegavali brutalnim metodama liječenja, priznata kao najuspješniji projekt za liječenje narkomanije u Srbiji.

Porfirije nema ni tako tvrd stav glede neovisnosti Kosova, a očekuje se da će umiriti glasove u vrhovnom tijelu SPC-a koji još govore da je Kosovo u sastavu Srbije.

Idi na 24sata

Komentari 110

  • 20.02.2021.

    Voli rok - valjda žikino kolo.

  • Pero2020 19.02.2021.

    Ne vjeruj Srbinu niti kada darove nosi , osobito onima koji su na čelu Srpske pravoslavne crkve, militantne šovinističke organizacije , tvornice četnika i promotora srbizacije ovih prostora.

  • Usora1 19.02.2021.

    "smatraju ga dobrim", drugim rijecima svi ostali su gori..

Komentiraj...
Vidi sve komentare