News

Komentari 110

Tko je novi patrijarh? Ljubitelj je rocka, smatraju ga dobrim za međusobne odnose dvije crkve

Tko je novi patrijarh? Ljubitelj je rocka, smatraju ga dobrim za međusobne odnose dvije crkve

46. POGLAVAR Izbor mitropolita zagrebačko-ljubljanskog smatra se dobrim za buduće odnose Katoličke i Srpske pravoslavne crkve

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije (59) novi je patrijarh Srpske pravoslavne crkve. Bit će 46. poglavar i zamijenit će patrijarha Irineja, koji je preminuo lani u studenom od posljedica zaraze korona virusom.

Njegov izbor oglasila su i zvona s hrama svetog Save i Saborne crkve u Beogradu. Prema Ustavu SPC-a, vladike su izglasale tri imena koja su stavljena u kuvertu, a onda u Evanđelje. Potom je slučajnim odabirom kuvertu s njegovim imenom izvukao monah Matej. Neortodoksni i poprilično liberalni arhijerej prije šest godina preuzeo je Zagrebačko-ljubljansku eparhiju, a vrlo brzo stvorio je dobre odnose s hrvatskom državom i Katoličkom crkvom.

Ovaj otvoreni i produhovljeni mitropolit stekao je popularnost u intelektualnim krugovima, a vrlo je utjecajan među kolegama vladikama. Njegov izbor za poglavara smatra se dobrim za buduće odnose Katoličke crkve i Srpske pravoslavne crkve. Biskup Košić nedavno je prepričao kako mu je Porfirije kazao da je shvatio snagu povezanosti Hrvata i Alojzija Stepinca usporedivši ga tom prilikom sa svetim Savom, kojeg Srbi slave. Dio teološke javnosti u Hrvatskoj smatra da je Porfirije nadišao uske okvire iz kojih je Srpska pravoslavna crkva godinama promatrala Stepinca i da je napokon došlo do evolucije u razmišljanju o tom pitanju koje opterećuje odnose između dviju crkava.

- Monah sam postao jer sam u Crkvi tragao za onim što ona zaista nudi i zbog čega jedino postojimo na ovom svijetu, jer Bog nije Hrvat, Srbin ni Nijemac, on je ljubav, a Crkva nije na ovom svijetu da bismo mi bili bolji ljudi ili da bi se bavila socijalnom pravdom. Ona postoji jer nema čovjeka koji se ne pita o smislu svojeg postojanja - rekao je u jednom od istupa.

Veliki je ljubitelj rock glazbe, ali dok se vozi u automobilu, voli tišinu kako bi se lakše mogao koncentrirati na obaveze. Porfirije je godinama bio angažiran na liječenju ovisnika unutar terapijske zajednice “Zemlja živih”, a koja je, za razliku od mnogih sličnih zajednica u kojima su pravoslavni svećenici pribjegavali brutalnim metodama liječenja, priznata kao najuspješniji projekt za liječenje narkomanije u Srbiji.

Porfirije nema ni tako tvrd stav glede neovisnosti Kosova, a očekuje se da će umiriti glasove u vrhovnom tijelu SPC-a koji još govore da je Kosovo u sastavu Srbije.

Najčitaniji članci