To je to što me zanima!

To je rapsodija bolesnog uma: Ubojice, manijaci i psihopati

Pisci biblioteke 'Balkan Noir', Goran Tribuson, Andrej Nikolaidis i Hrvoje Šalković u svojim romanima donose priče o serijskim ubojicama, psihopatima i manijacima
Vidi originalni članak

Edmund Kemper, “ubojica studentica” i nekrofil, bio je poremećeno dijete koje je naraslo vrlo visoko, vrlo pametno (IQ mu je 140) i vrlo opasno. S 15 godina roditelji su ga poslali  da živi s bakom i djedom na njihovoj farmi u Kaliforniji. Edmund je 27. kolovoza 1964. godine ubio svoju baku, a zatim i djeda.

Odmah je uhićen, a svoj je postupak objasnio riječima: “Samo me je zanimalo kakav je osjećaj ubiti baku”. Najnovija knjiga Gorana Tribusona “Propali kongres” upoznaje nas s tako jednim vrlo pametnim i vrlo opasnim tipom čija se zločinačka rapsodija zbiva u siječnju 1990., u vrijeme priprema za posljednji, izvanredni kongres SKJ na kojemu je došlo do sukoba između vladajućih struktura republičkih organizacija SKJ, što je uzrokovalo njegov raspad. 

U romanu se događajima tijekom tog sudbonosnog siječnja pridružuje i pošast koju izaziva manijakalni ubojica koji prijeti da će uz pomoć cijanida uštrcanog u prehrambene artikle, koje građani Zagreba kupuju u robnim kućama i dućanima, otrovati ljude. Manijak, koji sebe naziva Stršljen, ucjenjuje gradsku upravu povelikim iznosom u njemačkim markama, gradom se širi panika, a prodaja hrane, osim one u neprobojnim limenkama, gotovo zamire.

Andrej Nikolaidis, rođeni Sarajlija grčkih korijena s adresom u crnogorskom gradu Ulcinju, u svojoj knjizi “Devet” također čitatelje upoznaje s manijakom takve vrste.

- To je priča o prekaljenom, ciničnom novinaru koji u romanu obavlja dužnost hard boiled detektiva iz klasičnog noira. On otkrije da žena koja ga je odgojila i bila mu jedini rod te za koju je čitav život vjerovao da mu je baka - to nije bila. Shvaća da je čitava povijest njegove obitelji izmišljena, da je sve ono što zna o svojem podrijetlu, od obiteljskog stabla pa do fotografija iz bakina albuma, laž i falsifikat. Počinje potragu o istini o svojem podrijetlu, u čijem središtu je tajanstvena figura njegove majke koju nikad nije upoznao. Kako potraga odmiče, priča o njegovu podrijetlu postaje sve opskurnija. Uskoro povjeruje da mu je majka bila ubojica jugoslavenske tajne službe, specijalizirana za likvidacije političkih emigranata, i da je bila u središtu mračne, zločinačke zavjere

Povjeruje da je njegov život, od početka, pod kontrolom i u vlasništvu nevidljive i opasne službe kojoj ne uspijeva ući u trag. Istraga ga vodi do navodne okultne naravi ratnih zločina u Višegradu, čitavog niza lažiranih samoubojstava počinjenih širom Europe, biografija serijskih ubojica, okultnih obreda u Škotskoj, simbolike broja devet i praznoga groba njegove majke.

Nikolaidis i Tribuson nisu jedini pisci biblioteke Balkan Noir koji su pisali o serijskim ubojicama. “Valcer protiv Eintrachta” Hrvoja Šalkovića napeta je utrka s vremenom u lovu na psihopatskog ubojicu koji počinje u Zagrebu, a završava u egzotičnom Phuketu. 

Glavni likovi su inspektor Grof, kojemu su u trenutku kad počinje Šalkovićev krimić ostala samo dva tjedna do mirovine, te mladi i nadobudni inspektor Žica.

Obojica su, svaki na svoj način, opterećeni osjećajem krivnje: inspektor Grof je nesretnim slučajem ubio policijskog partnera, ujedno najboljeg prijatelja i muža svoje sestre, a inspektora Žicu su grijesi iz mladosti doveli do rastave braka i nemogućnosti da redovito viđa svoju malenu kćer. Slučaj psihopatskog ubojice na čijem rješavanju rade zbližit će ih i biti, između ostalog, katalizator za suočavanje s vlastitim demonima kojih imaju puno i kojih se teško mogu riješiti. 

>>> Sve knjige iz serijala Balkan Noir možete pronaći na Mondu

Idi na 24sata

Komentari 19

  • Palmira 27.12.2014.

    Inače, svi genijalci su po definiciji asocjalni psihopate. . A oni samo hoće svoj mir..

  • 27.12.2014.

    dragi moji priučeni novinari, poanta novinarstva je objektivno izvjestavat javnost! od samog početka ovog marsa bosanskih radnika pisali ste da idu prema hr. da idu prema hr ali samo do Orašja! zato vas pitam čemu bombastični naslovi, zasto sa takvim naslovima unosite nemir kod čitatelja, i jeste li ponosni na svoj rad??... vjerojatno jeste kad se niste upoznali sa boljim!

  • 27.12.2014.

    prava bozicna prica

Komentiraj...
Vidi sve komentare