Obavijesti

News

Komentari 19

To je rapsodija bolesnog uma: Ubojice, manijaci i psihopati

To je rapsodija bolesnog uma: Ubojice, manijaci i psihopati
4

Pisci biblioteke 'Balkan Noir', Goran Tribuson, Andrej Nikolaidis i Hrvoje Šalković u svojim romanima donose priče o serijskim ubojicama, psihopatima i manijacima

VIDEO

Edmund Kemper, “ubojica studentica” i nekrofil, bio je poremećeno dijete koje je naraslo vrlo visoko, vrlo pametno (IQ mu je 140) i vrlo opasno. S 15 godina roditelji su ga poslali  da živi s bakom i djedom na njihovoj farmi u Kaliforniji. Edmund je 27. kolovoza 1964. godine ubio svoju baku, a zatim i djeda.

Odmah je uhićen, a svoj je postupak objasnio riječima: “Samo me je zanimalo kakav je osjećaj ubiti baku”. Najnovija knjiga Gorana Tribusona “Propali kongres” upoznaje nas s tako jednim vrlo pametnim i vrlo opasnim tipom čija se zločinačka rapsodija zbiva u siječnju 1990., u vrijeme priprema za posljednji, izvanredni kongres SKJ na kojemu je došlo do sukoba između vladajućih struktura republičkih organizacija SKJ, što je uzrokovalo njegov raspad. 

U romanu se događajima tijekom tog sudbonosnog siječnja pridružuje i pošast koju izaziva manijakalni ubojica koji prijeti da će uz pomoć cijanida uštrcanog u prehrambene artikle, koje građani Zagreba kupuju u robnim kućama i dućanima, otrovati ljude. Manijak, koji sebe naziva Stršljen, ucjenjuje gradsku upravu povelikim iznosom u njemačkim markama, gradom se širi panika, a prodaja hrane, osim one u neprobojnim limenkama, gotovo zamire.

Andrej Nikolaidis, rođeni Sarajlija grčkih korijena s adresom u crnogorskom gradu Ulcinju, u svojoj knjizi “Devet” također čitatelje upoznaje s manijakom takve vrste.

- To je priča o prekaljenom, ciničnom novinaru koji u romanu obavlja dužnost hard boiled detektiva iz klasičnog noira. On otkrije da žena koja ga je odgojila i bila mu jedini rod te za koju je čitav život vjerovao da mu je baka - to nije bila. Shvaća da je čitava povijest njegove obitelji izmišljena, da je sve ono što zna o svojem podrijetlu, od obiteljskog stabla pa do fotografija iz bakina albuma, laž i falsifikat. Počinje potragu o istini o svojem podrijetlu, u čijem središtu je tajanstvena figura njegove majke koju nikad nije upoznao. Kako potraga odmiče, priča o njegovu podrijetlu postaje sve opskurnija. Uskoro povjeruje da mu je majka bila ubojica jugoslavenske tajne službe, specijalizirana za likvidacije političkih emigranata, i da je bila u središtu mračne, zločinačke zavjere

Povjeruje da je njegov život, od početka, pod kontrolom i u vlasništvu nevidljive i opasne službe kojoj ne uspijeva ući u trag. Istraga ga vodi do navodne okultne naravi ratnih zločina u Višegradu, čitavog niza lažiranih samoubojstava počinjenih širom Europe, biografija serijskih ubojica, okultnih obreda u Škotskoj, simbolike broja devet i praznoga groba njegove majke.

Nikolaidis i Tribuson nisu jedini pisci biblioteke Balkan Noir koji su pisali o serijskim ubojicama. “Valcer protiv Eintrachta” Hrvoja Šalkovića napeta je utrka s vremenom u lovu na psihopatskog ubojicu koji počinje u Zagrebu, a završava u egzotičnom Phuketu. 

Glavni likovi su inspektor Grof, kojemu su u trenutku kad počinje Šalkovićev krimić ostala samo dva tjedna do mirovine, te mladi i nadobudni inspektor Žica.

Obojica su, svaki na svoj način, opterećeni osjećajem krivnje: inspektor Grof je nesretnim slučajem ubio policijskog partnera, ujedno najboljeg prijatelja i muža svoje sestre, a inspektora Žicu su grijesi iz mladosti doveli do rastave braka i nemogućnosti da redovito viđa svoju malenu kćer. Slučaj psihopatskog ubojice na čijem rješavanju rade zbližit će ih i biti, između ostalog, katalizator za suočavanje s vlastitim demonima kojih imaju puno i kojih se teško mogu riješiti. 

>>> Sve knjige iz serijala Balkan Noir možete pronaći na Mondu

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...
Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'
SPAS ZA STOTINE MALIŠANA

Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'

U Hrvatskoj se na 1000 novorođene djece rodi jedno dijete s nekim od oblika rascjepa usne i nepca. Svi se liječe u KB Dubrava koja je referentni centar za liječenje ove bolesti. Osim djece iz Hrvatske, dolaze i iz regije