To je to što me zanima!

Toksični zrak iz vulkana: 'Srce je stalo nakon jednog udisaja'

'Ako udahnete samo jednom sumporovodik u vrlo visokoj koncentraciji, srce će vam se odmah zaustaviti. I mala koncentracija kemikalije iz vulkana dovoljna je za nesvjesticu', poručio je stručnjak
Vidi originalni članak

Jedan dah i vaše srce će se zaustaviti, ovim je riječima novozelandski stručnjak za otrovne plinove opisao potencijalno smrtonosni utjecaj samo jedne kemikalije koja je rezultat jučeašnje erupcije na White Islandu u Novom Zelandu.

POGLEDAJTE VIDEO

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Ako udahnete samo jednom sumporovodik u vrlo visokoj koncentraciji, srce će vam se odmah zaustaviti - izjavio je stručni suradnik Sveučilišta u novozelanskom Otagu David McBride za NZ Herald.

POZNATE PRVE ŽRTVE 'Scene kao u Černobilu': Mogli su znati da će vulkan eruptirati

Kazao je da je takav scenarij vrlo vjerojatan u slučaju žrtava s White Islanda, ali da je teško reći koja je koncentracija kemikalije bila prisutna u trenutku erupcije.

- I mala koncentracija kemikalije bila je dovoljna da uzrokuje nesvjesticu - dodao je McBride.

McBride je rekao kako je vodikov sulfid odgovoran za brojne smrti na Novom Zelandu godišnje.

VIDEO: NOVI ZELAND Vulkan je spržio i helikopter: 'Na otoku više nema živih...'

Prema dosadašnjim podacima, na otoku je u trenutku erupcije bilo 47 osoba. Spašene su 34 osobe, no većina njih je u bolnici na liječenju od teških opeklina. Liječnici poručuju da su kod nekih opekline vrlo teške i da su vjerojatnost njihova preživljavanja vrlo mala. Većina ih ima opekline na više od 30 posto tijela, a nekolicina je zadobila teške opekline dišnih puteva.

Pretpostavlja se da su tijela nestalih na otoku prekrivena debelim slojem pepela. Za sada je poznato da su na otoku, u trenutku erupcije, bili uglavnom turisti s kruzera koji je bio u blizini - 24 osobe iz Australije, devet s Novog Zelanda, četiri osobe iz Njemačke, dvije iz Kine, dvije iz Britanije i jedna iz Malezije.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • mario2629 10.12.2019.

    Pa sta su turali nos gdje mu nije mjesto.

  • cirkus od države 10.12.2019.

    Zaboravili ste jos jednom za kraj napisat sta ce se desit ako udahnete sumporovodik

Komentiraj...
Vidi sve komentare