To je to što me zanima!

Tolimira osudili na doživotni zatvor zbog Srebrenice i Žepe

Žalbeno vijeće ICTY-a potvrdilo je presudu prvostupanjskog suda. Osudili su ga zbog genocida i drugih ratnih zločina počinjenih u Srebrenici i Žepi 1995. godine
Vidi originalni članak

Zdravka Tolimira (64), generala vojske Republike Srpske, sud u Haagu osudio je na kaznu doživotnog zatvora zbog genocida i drugih ratnih zločina počinjenih u Srebrenici i Žepi 1995. godine. Žalbeno vijeće ICTY-a u srijedu je potvrdilo presudu prvostupanjskog suda od 12. prosinca 2012. godine.

Tolimirova žalba se temeljila na 25 točaka osporavanja presude.

Presudom je ujedno potvrđeno i kako se u Bosni i Hercegovini dogodio genocid, piše Al Jazeera.

Bio je pomoćnik Ratka Mladića

Zdravko Tolimir bio je pomoćnik za obavještajno-sigurnosna pitanja Ratka Mladića, bivšeg zapovjednika vojske bosanskih Srba, koji je također optužen za ratne zločine i genocid.

Presudom je tako potvrđeno da ubojstva stanovnika Srebrenice i Žepe te trojice bošnjačkih vođa u Žepi - Mehmeda Hajrića, Amira Imamovića i Avde Palića, te protjerivanje, zlostavljanja i patnje civila predstavljaju genocid, jer su za cilj imali uništenje muslimanskog stanovništva u istočnoj Bosni.

Pred Haaškim sudom doneseno je još nekoliko presuda za pokolj u Srebrenici, koje su taj zločin kvalificirale kao zločine istrebljenja i ubojstva. Prema dostupnim podacima, postrojbe bosanskih Srba su u srpnju 1995. godina likvidirale oko 8.000 zarobljenih bošnjačkih civila i vojnika, što je najteži ratni zločin počinjen na tlu Europe nakon Drugog svjetskog rata.

Idi na 24sata

Komentari 149

  • suza13 09.04.2015.

    borna rajić križ stajling

  • miki-zg 08.04.2015.

    Nek nam dugo poživi sudac Theodor Meron.

  • TinKartal 08.04.2015.

    neka ga predaju isilovcima pa neka se oni malo poigraju s njim. smrad cetnicki

Komentiraj...
Vidi sve komentare