To je to što me zanima!

Tolušić se protivio: Vukovac ide u ministarstvo poljoprivrede

MOST SVOJE NE OSTAVLJA: Ružica Vukovac će postati nova državna tajnica u ministarstvu poljoprivrede uz žestoki otpor HDZ-ova ministra Tomislava Tolušića
Vidi originalni članak

Sjećate se mostovke Ružice Vukovac koja je slučajno čula plan za razbijanje Mosta i zbog toga je pala dogovorena koalicija sa SDP-om?

U zadnjih godinu dana sve joj je krenulo nizbrdo. Nesuđena je ministrica poljoprivrede, izgubila je zastupničko mjesto u Saboru, HDZ joj je srušio proračun u Velikoj Kopanici pa je izgubila načelničku fotelju.

Ali Most svoje ne ostavlja, pa se pojavilo svjetlo na kraju tunela. Ružica Vukovac će biti nova državna tajnica u HDZ-ovu Ministarstvu poljoprivrede koje vodi Tomislav Tolušić. Informacija nam je potvrđena iz više izvora, a navodno se i Vukovac veselo hvali po općini da joj je osigurano novo radno mjesto. Kako saznajemo, već danima traje prava pobuna u HDZ-u protiv te ideje, ali su na kraju unatoč negodovanju, odlučili popustiti. HDZ i Most se već razmimoilaze u nizu ideja, od otvaranja arhiva, pa do zakona kojim bi se spašavao Agrokor i lokalnih sredina, pa je radi mira u kući stariji partner ipak odlučio popustiti Mostu.

Prema našim informacijama, ministar Tomislav Tolušić se borio “rukama i nogama” da mu Vukovac ne bude državna tajnica, a za to je imao potporu dobrog dijela drugih HDZ-ovaca koji je smatraju nekompetentnom za taj resor. Tolušić nam se nije javio, niti odgovarao na poruke vezano uz temu Vukovac, ali zato je njegov stranački suradnik bio pričljiviji.

- Tolušiću je već pomoćnik Mostov Krunoslav Karalić. Čovjek je doktor agronomije, izuzetno je stručan, radi i ministar s njim izvrsno surađuje. Most ipak gura Vukovac koja nije kapacitet Karalića, a sada bi mu ona trebala biti nadređena. Tolušić bi radije da on napreduje i boji se da će otići – prepričava nam upućen sugovornik iz stranke. Most je ipak progurao svoju članicu u ministarstvo koje je žarko željela. Unatoč opetovanim pozivima i porukama, Vukovac nam se nije javila za komentar. 
 U Mostu su također odšutjeli zašto su je odlučili imenovati za drugu osobu ministarstva poljoprivrede. Vukovac je inače prije nešto više od godinu dana, figurirala kao nova ministrica poljoprivrede.

- Ja dolazim iz štale i moja je obaveza reći što u toj štali ne štima: rezultati su porazni, Hrvatska ovisi o uvozu, i to uvozu nekvalitetne hrane. Treba napraviti zaokret od 180 stupnjeva ako ne želimo da nam selo izumre – poručivala je tada Vukovac.  

Vukovac je diplomirana pravnica, te jedna od osnivačica poljoprivredne udruge Život koja se bori za prava poljoprivrednika.

Vukovčevi imaju i svoj OPG, pa iako nije vodila velike sustave, Vukovac je smatrala da je idealna za ministricu jer poznaje teren i probleme “malog” seljaka.

Ostalo je samo pitanje kada će postati nova državna tajnica. Jedni sugovornici kažu da je to moguće ubrzo, dok drugi smatraju da bi prvo mogla sudjelovati u kampanji za lokalne izbore, pa tek onda ići na tajničko mjesto.

Navodno je Most planira kandidirati i za županicu Osječko-baranjske županije. Iako Vukovac ima male šanse za postati županica, Mostu je na ovim lokalnim izborima važno osvojiti što više glasova i što više mjesta u lokalnim i regionalnim vijećima. Vukovac je koliko-toliko poznato lice, pa bi zbog toga trebala biti isturena u bitci, a u svakom slučaju je čeka državno tajničko mjesto.

Državni tajnici imaju plaću do 15.000 kuna, zavisno od staža, broja djece i mjesta iz kojeg dolaze.

Tako će moći i vratiti dug koji ima prema poreznoj upravi. U veljači ove godine je prijavila da državi, za koju će sada raditi, duguje skoro 13.000 kuna. Krenula je od duga od 200.000 kuna, ali kada je u javnost procurila ta informacija, ona je tvrdila da dug nije njen, nego od supruga.

- Moj bivši suprug na moje ime je otvorio ugostiteljski obrt. Bez ikakvog upozorenja i komunikacije sa mnom, a uslijed poteškoća u poslovanju, u jednom trenutku je prestao plaćati poreze, doprinose i režije za navedeni lokal - pravdale se tada.

Nova državna tajnica je za sebe uvijek tvrdila da se sama izborila za sve. Radila je studentske poslove, nakon razvoda sama se brine o kćeri. U politiku je ušla kao nezavisna načelnica slavonske općine Velika Kopanica, a zatim se pridružila Mostu.

Vukovac jedni opisuju kao dobrohotnu osobu, dok joj drugi odriču kompetencije da se može baviti zahtjevnim resorom poljoprivrede. U svakom slučaju, Vukovac se vraća.     

Počela je u HSS-u, a kasnije su joj najbliži suradnici okrenuli leđa

Vukovac ima 43 godine i posao državne tajnice će joj biti kruna karijere. Bila je prvo u HSS-u, s njima je išla i na prve izbore za Europski parlament, ali je onda napustila stranku i bila nezavisna. U prosincu su joj i njeni ljudi u Velikoj Kopanici okrenuli leđa. HDZ u čiji resor sada dolazi je bio protiv proračuna, ali je ključni glas bio dotadašnje suradnice Vukovac, Marice Hos.     

  

Idi na 24sata

Komentari 126

  • bajica1009 28.03.2017.

    20 godina ova nazovi pravnica sjedi kod dade u kući i ništa pametno ne radi sada odjednom u udruzi Brazda i tajnica pa nema pojma osim što OBOŽAVA muškarce, proraćun općine napumpala 350% ali joj nije prošao jer ima netko tko zna izračunati i sada za tajnicu bože što će prodati dada je prodo vašarište u selu za kunu i sada je valda red na njoj da nešto prisvoji kao i tuđe uspjehe u vođenju općine. ŽALOST TUGA

  • 27.03.2017.

    Eto, tome sluzi most!

  • ilmare 27.03.2017.

    E,sad će biti "rusvaj" u Ministarstvu... A Tolušić je dobro počeo sa radom.

Komentiraj...
Vidi sve komentare