To je to što me zanima!

Tolušić: Zapuštena zemljišta su krivac za brojne požare ljetos...

Sva poljoprivredna zemljišta koja su zapuštena ili im se ne zna vlasnik bit će vraćena na raspolaganje općinama i gradovima. Prioritet u korištenju imat će mladi poljoprivrednici i OPG-ovci
Vidi originalni članak

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić izjavio je za emisiju "A sada Vlada" na Hrvatskom radiju kako će zemljišta vratiti na raspolaganje općinama i gradovima. 

-  Pokazalo se da je Agencija za poljoprivredno zemljište zadnjih pet godina bila sve samo ne efikasna - izjavio je Tolušić. U proces raspolaganja uključeno je i Državno odvjetništvo. 

Cilj novih mjera ministarstva je da poljoprivredno zemljište najprije dobiju poljoprivrednici iz te općine, a tek onda neki drugi. Stočarima će namiriti količinu poljoprivrednom zemljišta koja im nedostaje prema odnosu grlo-hektar, a prioritet su i mladi poljoprivrednici. Također, po prvi put prioritet na zemljište imaju i OPG-ovci. 

Ministar Tolušić napomenuo je i kako je za velik broj požara koji se dogodio ljetos krivo upravo zapušteno poljoprivredno zemljište zbog čega će takva zemljišta (čiji je vlasnik nepoznat ili nepoznatog boravišta) biti regulirana zakonom. Za ona zemljišta kojima je vlasnik poznat trebaju reagirati općina i komunalni redari, a u slučaju nepoznatog vlasnika reagirat će Ministarstvo poljoprivrede na upit zainteresiranih građana tako što će dozvoliti zakup tog zemljišta

Osoba koja zemljište uzme u zakup moći će na njemu saditi ratarske kulture i koristiti ga maksimalno deset godina. Kada i ako se pojavi vlasnik zemljišta, bit će isplaćen za korištenje zakupa i moći će stupiti na svoj posjed ako to bude htio. 

Ministar je komentirao i situaciju u Savudrijskoj vali, izjavivši da Hrvatska štiti svoje ribare. Ponovio je kako je arbitraža bila "kontaminirana" i smatra da se Hrvatska ponaša vrlo korektno ne poduzimajući nikakve jednostrane mjere prema Sloveniji. 

- Ono što bih želio demistificirati - nema rata u Savudrijskoj vali, nema raketnih topovnjača. Ribari izlaze na more, love. Naravno, dolazi slovenska policija, ali tu je i hrvatska policija. Neka nekih incidenata, osim što to možda psihološki nije nešto najljepše za hrvatske ribare - prokomentirao je te dodao kako bi situacija bila "puno normalnija da nema skorašnjih izbora u Sloveniji". 

 

Idi na 24sata

Komentari 19

  • 10.01.2018.

    VIB-ov aforizam je i danas aktualan : - Seljaci obrađeni, njive neobrađene. Jedan OPG-ovac mora uz vozačku dozvolu imati još hrpu dozvola i atesta za strojeve, priključke ( traktor, priključke, kombajn, motornu kosilicu, motorni pilu, atest za špricu...). Mora proći hrpu edukacija i voditi raznu dokumentaciju vezanu uz proizvode. Prijatelj iz Njemačke mi tvrdi da ne treba imati pložen ispit za zaštitna sredstva kad ih kupuje. Čujem da je tako u Sloveniji. A istočni susjedi koji dovezu šleper povrća čiji je pregled 90 kuna ne trebaju edukacije, certifikate... U biti iskaznica se kupuje ( svakih 5 hodina), od edukacije nula, a kojekakva kvazi pučka učilišta cvatu. Zato domačinstva umiru. Bakice ne smiju na plac, kumice ne postoje jer vlastite proizvode mogu prodati samo oni koji imaju registriranu djelatnost, a takvih je malo. Domaćinstva na selu ne smiju se baviti poljoprivredom, a nekad su živjela od poljoprivrede. Birokracija se namnožila i sputala sve. Prijatelj mi ima OPG i kaže da mora imati klasirano voće te vagnuto i kad ide na plac i kad se vraća i o tome mora posjedovati izrađen dokument? Treba osloboditi domaćinstva i omogučiti im da žive, da ostanu na svom dvorištu.

  • PIka999 10.01.2018.

    A što je sa zapuštenim žemljištem u vlasništvu države ??? Kome će dati zemlju u zakup,za što?? Ljudi bi i nkj proizvodili,ali na kraju nemaju kome prodati,ili su prisiljeni prodati ispod svake cijene...

  • bajica1009 10.01.2018.

    Pravnik kažu pa gdje si ti zalutao čovječe privatno vlasništvo je privatno požari nisu sami nastali već su nećiji proizvod ili nemar, kako može ma mojoj zemlji da gospodari lovačko društvo a za nastalu štetu od lova i divljači gotovo sam sam kriv. Dalmacijom požari a jesu li napravljene prosjeke putevi koji bi osigurali branjenja nisu tko je odgovoran privatni posjednici baš uman ovaj čelavi idiot jer a samo takav može nešto tako reći i ostati živ.

Komentiraj...
Vidi sve komentare