Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
19 komentara

Tolušić: Zapuštena zemljišta su krivac za brojne požare ljetos...

Sva poljoprivredna zemljišta koja su zapuštena ili im se ne zna vlasnik bit će vraćena na raspolaganje općinama i gradovima. Prioritet u korištenju imat će mladi poljoprivrednici i OPG-ovci

Foto: screenshot/HRT
19 komentara

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić izjavio je za emisiju "A sada Vlada" na Hrvatskom radiju kako će zemljišta vratiti na raspolaganje općinama i gradovima. 

-  Pokazalo se da je Agencija za poljoprivredno zemljište zadnjih pet godina bila sve samo ne efikasna - izjavio je Tolušić. U proces raspolaganja uključeno je i Državno odvjetništvo. 

Cilj novih mjera ministarstva je da poljoprivredno zemljište najprije dobiju poljoprivrednici iz te općine, a tek onda neki drugi. Stočarima će namiriti količinu poljoprivrednom zemljišta koja im nedostaje prema odnosu grlo-hektar, a prioritet su i mladi poljoprivrednici. Također, po prvi put prioritet na zemljište imaju i OPG-ovci. 

Ministar Tolušić napomenuo je i kako je za velik broj požara koji se dogodio ljetos krivo upravo zapušteno poljoprivredno zemljište zbog čega će takva zemljišta (čiji je vlasnik nepoznat ili nepoznatog boravišta) biti regulirana zakonom. Za ona zemljišta kojima je vlasnik poznat trebaju reagirati općina i komunalni redari, a u slučaju nepoznatog vlasnika reagirat će Ministarstvo poljoprivrede na upit zainteresiranih građana tako što će dozvoliti zakup tog zemljišta

Osoba koja zemljište uzme u zakup moći će na njemu saditi ratarske kulture i koristiti ga maksimalno deset godina. Kada i ako se pojavi vlasnik zemljišta, bit će isplaćen za korištenje zakupa i moći će stupiti na svoj posjed ako to bude htio. 

Ministar je komentirao i situaciju u Savudrijskoj vali, izjavivši da Hrvatska štiti svoje ribare. Ponovio je kako je arbitraža bila "kontaminirana" i smatra da se Hrvatska ponaša vrlo korektno ne poduzimajući nikakve jednostrane mjere prema Sloveniji. 

- Ono što bih želio demistificirati - nema rata u Savudrijskoj vali, nema raketnih topovnjača. Ribari izlaze na more, love. Naravno, dolazi slovenska policija, ali tu je i hrvatska policija. Neka nekih incidenata, osim što to možda psihološki nije nešto najljepše za hrvatske ribare - prokomentirao je te dodao kako bi situacija bila "puno normalnija da nema skorašnjih izbora u Sloveniji". 

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message