To je to što me zanima!

Tomašević je udarao Bandića. A sada Bandićevi partneri HDZ i SDP zbog istog udaraju njega

Ovo je začarani krug. HDZ i SDP zajednički kritiziraju Tomislava Tomaševića i njegovu gradsku vlast zbog netransparentnosti, skupih auta i velikih plaća. Kao što je Tomašević zbog toga kritizirao Milana Bandića.
Vidi originalni članak

Kažu da se dogodilo nezamislivo. Ujedinili su se HDZ i SDP u Zagrebu. 

Složno su udarili po gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću zbog manjka transparentnosti u gradskoj upravi i zbog povlastica šefova u gradskim tvrtkama. 

Pa se tako nabacuju plaćama šefova u Holdingu, govore o luksuznim službenim automobilima i skupim Teslama, prigovaraju zbog plaća koje su "veće od premijerove", traže veću racionalnost i naročito transparentnost u vođenju grada.

Ali opet, HDZ nije bio tako glasan dok je bio uz Milana Bandića.

Niti je SDP bio tako glasan dok je on bio uz Milana Bandića.

Besramno i iracionalno

Kao što je u vrijeme Milana Bandića glasan bio Tomislav Tomašević koji je prije dvije godine na prosvjedu protiv nabavke novih i skupih automobila u zagrebačkoj gradskoj upravi i tvrtkama prigovarao zbog "besramnog i iracionalnog trošenja gradskog novca".

A sada on daje Tesle na korištenje šefovima gradskih tvrtki.

Ne, ovdje se ne događa ništa nezamislivo.

I SDP i HDZ zagurali su svojedobno svoje prste duboko u Bandićevu gradsku blagajnu koja je svojedobno SDP-u služila za financiranje izbornih kampanja i za zapošljavanje stranačkih ljudi, a te povlastice, fotelje, plaće, a o saborskim "žetončićima" da se i ne govori, uživao je sve do nedavno i zagrebački HDZ. 

Tada se nisu natjecali u pozivima na transparentnost gradske vlasti, dokle god su ovisili o Milanu Bandiću.

Junak i krivac

Kao što se nekadašnji aktivist i žestoki anti-bandićevski oporbenjak Tomislav Tomašević sada našao u poziciji gradonačelnika koji svojim ljudima daje povlastice, visoke plaće, luksuzne aute, te zbog toga trpi napade gradske oporbe i medijski pritisak.

Jučer je bio junak i pravednik. Danas je dežurni krivac.

Međutim, nije toliko nezamislivo da se HDZ i SDP udružuju protiv treće strane. Ova država sazdana je na duopolu dvije najveće stranke koje se izmjenjuju na vlasti, dogovaraju oko kadroviranja (primjerice, po sudovima), ispunjavaju blagotvornu ulogu "najdražih neprijatelja", a čak su i u različitim razdobljima dijelile istog partnera, uvijek otvorenog Milana Bandića.

Istodobno, samo onima koji nisu ogrezli duboko u politički cinizam može biti nezamislivo da Tomislav Tomašević i njegova gradska vlast pate od istih simptoma kao i Bandićeva administracija (ili kamarila). Da će se skrivati od javnosti, da će se braniti od optužbi za dijeljenje povlastica i visokih plaća, da će se nalaziti na meti kritika zbog netransparentnosti.

Pršti licemjerje

Naravno da zahtjevi zagrebačke oporbe - prvenstveno HDZ-a, a onda nešto manje i SDP-a (koji je s Bandićem raskinuo još 2010. godine) - pršte licemjerjem, s obzirom da su sami donedavno uživali u Bandićevoj sjeni, no to svejedno ne može osloboditi Tomaševića odgovornosti za sve slučajeve i primjere (afere i skandale?) koji mu se sve češće izvlače na vidjelo i nabijaju na nos.

Pored, naravno, sve glasnijeg nezadovoljstva Zagrepčana općenitim funkcioniranjem grada, posebice odvozom smeća.

Od početka su bile jasne dvije stvari: Zagreb je glavni cilj Tomaševića i platforme Možemo! na kojem će nova politička opcija izbrusiti ili slomiti zube; i Zagreb je bio testni poligon i ogledni primjerak onoga što će Možemo! ponuditi ostatku Hrvatske.

A sada bi moglo ispasti da je post-bandićevski Zagreb preveliki zalogaj za mlječne zube novog gradonačelnika i njegove vlasti, koja se još pored Bandićeva nasljeđa i vlastitog neiskustva - pa i nekompetencije - mora nositi s kritikama dvije najveće političke stranke.

Koliko god zagrebački HDZ i SDP bili totalno nerelevantni na političkoj sceni metropole.

Tomislav Tomašević i Možemo! sada otkrivaju sve draži obnašanja vlasti i obračuna s političkom oporbom. A među tim dražima je i podsjećanje na ono što je Milan Bandić radio sa svojim kritičarima i oporbenjacima. Naprosto ih je kupio. 

Idi na 24sata

Komentari 15

  • jumar 22.06.2022.

    Živim u gradu barem 10 puta bogatijem od Zagreba, ali još nisam primijetio gradskog službenika koji kao službeni automobil vozi teslu? Nema niti premijum modela. Uglavnom su to Octavie, Golf ili transporteri poput VW T5 ili Caddy. Ali naše baje, svi sjeli u tesle i mercedese, a grad sve više sliči na deponiju smeća.

  • 21.06.2022.

    Tomo nedaj se bandi mi smo uz tebe

  • Ašjundal 21.06.2022.

    On voli odozada

Komentiraj...
Vidi sve komentare