To je to što me zanima!

Toplinski val u Europi: U BIH 41 stupanj Celzija, Njemačkoj 37, Poljskoj 35, Norveškoj 32,5...

Intenzivna vrućina u većem dijelu Europe uzrokovala je lipanjske temperaturne rekorde od Arktičkog kruga pa sve do Sjeverne Afrike
Vidi originalni članak

Snažni toplinski val uzrokovao je porast temperatura znatno iznad prosjeka za lipanj u brojnim zemljama, u nekim slučajevima i do 20 stupnjeva.

Norveška je u srijedu u Banaku zabilježila temperaturu od 32,5 Celzijevih stupnjeva, navodno najvišu temperaturu ikad zabilježenu unutar Arktičkog kruga u Europi. Znatno je viša i od lipanjskog prosjeka od 13 Celzijevih stupnjeva.

U Poljskoj je u ponedjeljak temperatura dosegla oko 35 Celzijevih stupnjeva, a u dijelovima istočne Njemačke na nekoliko je lokacija izmjereno 37.

PROGNOZA ZA DANAS Bit će pakleno, pakleno vruće: Ovo će biti najtopliji gradovi

Lipanjski temperaturni rekordi oboreni su u Sloveniji i Hrvatskoj, dok je u Bosni i Hercegovini temperatura bila 0,2 Celzijeva stupnja niža od lipanjskog rekorda od 41 Celzijevog stupnja.

Ekstremne vrućine proširile su se na Sjevernu Afriku. Temperature u Tunisu u ponedjeljak su se izjednačile s mjesečnim rekordom od 48,7 Celzijevih stupnjeva.

S druge strane, Europu su pogodile i grmljavinske oluje koje su uzrokovale razorno klizište u južnoj Austriji pri čemu je jedna osoba poginula. Poplavljene su kuće i ceste u Koruškoj.

BUDITE NA OPREZU Stiže toplinski val: Pomoću ovih savjeta se zaštitite od vrućina

U nastavku tjedna očekuju se nove grmljavinske oluje popraćene tučom i jakim vjetrom.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • Smik 01.07.2022.

    Kakva je temperatura u Ukrajini, zna li se šta.

Komentiraj...
Vidi sve komentare