To je to što me zanima!

Tragedija u Bregani: U svakom kutku kuće pronašli salmonelu

ISTRAGA TRAJE: Peteročlana obitelj je oboljela od salmonele. Liječnici tvrde da je smrt uslijed salmonele neuobičajena te da će uzrok smrti dječaka (5) otkriti obdukcija
Vidi originalni članak

Iz kuće u Bregani u kojoj je prošlog ponedjeljka preminuo dječak (5), jučer su izašli muškarac i žena, prijatelji obitelji Vidović, s maskama na licima i plastičnim rukavicama. Došli su počistiti kuću u kojoj je od salmonele oboljela peteročlana obitelj. Predrag i Bosiljka Vidović, iz zagrebačke zarazne bolnice “Dr. Fran Mihaljević”, trebali bi izaći danas, a njihove dvije kćerkice ostat će tamo još neko vrijeme.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Nevjenčani supružnici koji su željeli ostati anonimni htjeli su da njihove prijatelje nakon obiteljske tragedije dočeka čist i dostojanstven dom.

Podsjetimo, liječnici Hitne pomoći na poziv Vidovića došli su prošlog ponedjeljka u njihovu obiteljsku kuću i tamo konstatirali smrt dječačića Mirka (5) kojem nije bilo spasa. Ostatak obitelji tada je hospitaliziran.

- Bosiljka (39) nazvala me dan prije tragedije da mi kaže da ne dolazim do njih jer su svi pokupili virozu. Drugog me jutra nazvala i rekla da je Mirko umro. Otrčala sam do nje i čim sam se sabrala, zaručnik i ja smo odveli njihove kćeri od dobi od sedam i 11 godina k liječniku. Rekli su nam da smo ih doveli u zadnji tren, inače bi i one umrle - drhtavim glasom govori prijateljica obitelji koja je došla sve počistiti.

- Iz kuće u Bregani epidemiolozi su uzeli više uzoraka hrane i briseva iz prostora u kojem obitelj živi. Analiza je pokazala da su gotovo svi pozitivni na salmonelu - kaže dr. Bernard Kaić, epidemiolog iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. 

Salmonelu su našli u rizi-biziju, u jajima koje je obitelj kupila u jednom trgovačkom lancu te u gotovo svim brisevima koji su uzeti s površina u kući. 

No u uzorcima jaja koje su uzeli s police istog trgovačkog lanca salmonele nije bilo. 

Dakle, cijela kuća bila je kontaminirana salmonelom, a dr. Kaić kaže da se radi o takozvanoj križnoj kontaminaciji. To znači da je zaraza krenula od jedne namirnice i širila se na ostale. To je, primjerice, moglo biti i sirovo meso. Postoje i informacije, kaže dr. Kaić, da je obitelj jela nekakav desert od termički neobrađenih jaja, ali uzorci tog deserta nisu nađeni u kući. 

- Kod svih članova obitelji iz Bregane, roditelja i dvoje djece, potvrđena je salmonela iz uzorka stolice. Oni se dobro oporavljaju u Klinici za infektivne bolesti ‘Dr. Fran Mihaljević’ - kaže prof. dr. Josip Begovac, predstojnike klinike. 

Zašto je umro petogodišnji dječak, član obitelji, pokazat će obdukcija.

Prof. dr. Begovac kaže da su smrti uslijed salmonele vrlo neuobičajene. 

- To je rijetkost, a iznimka su ljudi koji imaju teška oštećenja imuniteta ili neku drugu kroničnu bolest. Nagla smrt može biti povezana s nizom uzroka, poput stanja šoka, konvulzija, dehidriranosti, srčane aritmije, aspiracija... Katkad se kod djece koja naglo umru ni ne utvrdi uzrok smrti - tumači prof. dr. Begovac.

Postoje i situacije kad salmonela kroz krv dođe te se nastani u većim krvnim žilama i vitalnim organima, no prof dr. Begovac kaže da se u takvim slučajevima ne radi o nagloj smrti, nego o nečemu što traje određeno vrijeme.

Idi na 24sata

Komentari 74

  • Jersey 19.10.2016.

    Zele ostati anonimni a napisali im imena 😂

  • mala ivana 18.10.2016.

    Boze moj...pa jeli ovo kuca di su zivili?ajme meni majko moja....Maleni andjele pocivaj u miru...Neman sta drugo za rec na ovako tesku temu...

  • brko1 18.10.2016.

    Jadan mali, roditelji su krivi.

Komentiraj...
Vidi sve komentare