To je to što me zanima!

Traže od Vlade da se ukine plaćena pauza za obrok?

Hrvatska udruga poslodavaca dostavila je navodno Vladi niz zahtjeva za izmjenu Zakona o radu. Sindikati također imaju svoje zahtjeve
Vidi originalni članak

Da bi poduzetnicima olakšala otvaranje novih radnih premijerka Jadranka Kosor najavila je izmjene Zakona o radu. Hrvatska udruga poslodavaca navodno je Vladi dostavila niz zahtjeva za intervencije u taj zakon. HUP u tim zahtjevima traži i ukidanje plaćene pauze radnicima za topli obrok. Tvrde kako zbog pauze radni tjedan onda ne traje 40 sati već 37,5 sati. Također traže da se tijekom otkaznog roka radnicima zabrani odlazak na bolovanje jer se tako izbjegava prekid radnog odnosa, piše Večernji list. Sindikati uzvraćaju HUP-u da neplaćenu pauzu imaju države u kojima je radni tjedan bitno kraći od hrvatskoga. Poslodavci predlažu da se iznos otpremnina i duljina otkaznog roka uklone iz zakona i reguliraju kolektivnim ugovorima. Sindikati bi u svojim zahtjevima Vladi ograničili i rad na određeno vrijeme na najviše dvije godine. Sindikalistica Ana Knežević kaže da je problem što tvrtke radnicima produljuju ugovore mjesec po mjesec. Sindikati žele pravo na štrajk zbog neisplate plaća odmah nakon što se prekrši ugovoreni rok.  

Idi na 24sata

Komentari 27

  • hrvatović 15.03.2010.

    lijepo su si oni to isplanirali, a gosp. popijača su baš u tu svrhu i instalirali u vladu! ali, nakon ovako otvorenih prijedloga, ne vidim više nikakvog razloga da im se za 1. maj i ne dogodi repriza pravog 1. maja! dosta je bilo haračenja ove bezobrazne i bezobzirne bande! taman kad pomisliš da su došli do kraja sa pljačkom i grabežom,. izmisle neku novu lopovštinu!

  • blonde 15.03.2010.

    ako se to ukine, onda se neka smanje radni sati..uostalom, poslodavci većina njih, ne daju redovite plače, iskorištavaju radnika za mjesečnu mizeriju i još imaju obraza ovo tražiti od vlade. Ovo je prevršilo svaku mjeru, pa gdje mi to živimo, u kojem stoljeću?

  • decembar 15.03.2010.

    Pa ti gableci će uskoro i onak biti bez veze, jer radnici i neće imati za gablec.

Komentiraj...
Vidi sve komentare