To je to što me zanima!

Traže povećanje plaće: Štrajk u osnovnim i srednjim školama

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Sindikati traže povećanje plaća zaposlenika u obrazovanju i znanosti za 4 posto i najavljuju da će štrajk prosvjetara potrajati sve do ispunjenja njihovih zahtjeva
Vidi originalni članak

Kao što su i najavili, Sindikati Vertikale sindikata obrazovanja, Sindikat hrvatskih učitelja, Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja danas započinju štrajk u osnovnim i srednjim školama i znanstvenim ustanovama.

POGLEDAJTE VIDEO: Štrajk u školama

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Sindikati traže povećanje plaća zaposlenika u obrazovanju i znanosti za četiri posto i najavljuju da će štrajk potrajati do ispunjenja njihovih zahtjeva ili do formiranja tehničke Vlade.

Vertikala sindikata obrazovanja obratila se i roditeljima školske djece pismom u kojem ih moli za razumijevanje i jamči kako će unatoč neodržavanju nastave djeca biti zbrinuta u školama.

- U ovom trenutku iznimno nam je važna vaša podrška i razumijevanje. Ovo nije borba samo za mali dodatak na plaću učitelja i nastavnika, ovo je puno više od toga - stoji u pismu Vertikale sindikata obrazovanja te mole roditelje za razumijevanje i podršku na način da djecu ne šalju u školu za vrijeme štrajka, ako je to moguće.

- Ako nije moguće da djecu ne šaljete u školu, dovedite ih u školu, ona će bez obzira na štrajk biti zbrinuta i čuvana kao i uvijek - stoji u pismu.

Neke škole su i same dale naputak djeci i roditeljima da će u petak biti štrajk te da školarci ne trebaju dolaziti na nastavu.

Mornar: Djeci je mjesto u školama

Ministar znanosti i obrazovanja Vedran Mornar poručio je u četvrtak da je djeci mjesto u školama pa nitko nema pravo roditelje pozivati da ih ne šalju u školu.

Poziv sindikalaca roditeljima da ne šalju djecu u školu Mornar je ocijenio “neprimjerenom komunikacijom”, dodavši da djeca neće dobiti neopravdane sate ako ne budu na nastavi, ali će svejedno biti najveće žrtve štrajka.

- Nadam se da većina nastavnika u školi neće štrajkati, da razumije istinski situaciju u kojoj se mi nalazimo i shvaća da je to ipak možda neka vrsta političke igre - kazao je.

Idi na 24sata

Komentari 421

  • Imperatrice 26.09.2015.

    Ja bi iskreno sredila prvo imunoliški koji je strateški bitan za hrvatsku. To su djelatnici sa visokom spremom koji nisu dobili plaću već dugo a i nema ih puno kao profesora i učitelja. Zatim bi rješila još državnih neuspjeha di se sa manjom inekcijom i promjenom managementa može napraviti zaokret u poslovanju, zatim bi dovela još koju stratešku investiciju da uz EU fondove probamo nabildati GDP na 2-3% i onda BI UČITELJIMA DALA 4% jer oni to stvarno zaslužuju ali ne sad u ovom trenutku jer bi izdatak za tu masu plaća još više gospodarski unazadio zemlju. Ajmo prosvjetari..lupajte minuse

  • purple 25.09.2015.

    Zaista, toliko uvreda i ponizenja od svih vas velikana, srce me boli jer i ja odlazim, citajuci ove komentare pala je zadnja odluka...izrazito malo ljudi koji ovdje pisu uopce znaju sto sve obuhvaca posao profesora, koliko je to izrazito delikatan, stresan i odgovoran posao, ovo se posebno odnosi na rad u osnovnoj skoli, gdje si ne samo ucitelj i odgajatelj vec i prva pomoc, detektiv, psiholog, defektolog, zatim zrtva delikvenata koji ti se prijete da ce te na povratku kuci izbosti, odvaliti retrovizore na autu jer mu postavljas granice i discipliniras (nesto sto nikada nije dozivio kod kuce), zatim roditelja koji vam se prijete da ce vas naci u gradu i prebiti jer ste realni u ocjenjivanju, a ne poklanjate sakom i kapom, salve uvreda i prijetnji u ovih par godina rada....inace sam matematicar i to je ono sto predajem, ali ne zadugo. Jednostavno odustajem. I odlazim kao i sve vise mojih kolega. Kratak je vijek matematicara u prosvjeti, jer postane jasno da je to prevelik stres koji je premalo placen. U skoli imate skoro svaki dan ozbiljnu dramu. To je takav posao. S pubertetlijama i delikventima. I onda su tu jos i ucenici za koje imate zastrasujucu odgovornost da ih usmjerite na pravi put, jer oni upijaju sve sto cinite, ako ste dobar profesor, vi ste njima uzor i direktno utjecete na njih, buducu Hrvatsku. Ali ne vise. Odustajem i dajem otkaz nakon ovog strajka. Nek vam Arapi uce djecu.

  • đoker 25.09.2015.

    i ja zelim vecu placu pa tko me pita, daj otkaz i seli ako ti ne valja

Komentiraj...
Vidi sve komentare