To je to što me zanima!

'Traženje opoziva bio je jedan nesretan trenutak'

Predsjednik Ivo Josipović u intervjuu govori o odnosima s premijerkom, o izjavi u BiH te zašto nije išao u Poljsku na pogreb Lecha Kaczynskog
Vidi originalni članak

S predsjednikom Josipovićem razgovarali smo na dan pomirenja s premijerkom Jadrankom Kosor.
24SATA: Kako komentirate paket Vladinih mjera?
Prekratko je vrijeme za detaljnu analizu. Moram reći da mi je drago da je Vlada konačno izašla pred javnost s kompleksnim setom mjera. Kako se čini na prvi pogled, one su još na razini općih načela, koja izgledaju dobro, ali traže razradu. Nadam da će Vlada naći načina da ih potpuno implementira.
Vijeće za socijalnu pravdu razmotrit će njihov socijalni učinak. Ne bih želio da se teret krize ponovno prebaci na leđa najsiromašnijih. Tu ću biti jako osjetljiv. Znamo da Vlada vodi gospodarsku politiku, ali dužnost je predsjednika da, u okviru svojih ustavnih ovlasti, razmotri i te prevažne mjere za naše društvo.
24SATA: Odnosi između Vas i premijerke, osobito nakon posjeta BiH, postaju nalik na trajan konflikt?
Možda je manje riječ o gospođi premijerki. Možda dio scene na nju radi određeni pritisak u strahu od novog vremena koje, po mome sudu, nema uvijek veze sa stranačkom politikom. Već na početku mandata rekao sam da ću Hrvatsku voditi prema Europi. Nije dovoljno o toj temi samo govoriti, treba i raditi. Ti sukobi i nisu tako dramatični, oni često izgledaju dramatičnije u medijima.
24SATA: Neće se, dakle, nastaviti zahtjevi za opozivima?
Pa, gledajte, bio je to trenutak, rekao bih nesretan, u kojemu dio političke scene nije prepoznao važnost uspostave novih odnosa prema BiH, pa je započeo žestoku retoriku.
24SATA: Neki analitičari Vas vide kao vođu opozicije?
Jednako sam udaljen i od vlasti i od opozicije u smislu praktične politike i potpore strankama. Prigovarali su mi da sam sklon jednima ili drugima. Ocjene su uvijek bile vezane uz neku konkretnu situaciju.
24SATA: Odlazeći u Bosnu, znali ste točno što ćete reći?
Apsolutno!
24SATA: Jeste li očekivali ovako burne reakcije?
Znao sam da dio političke scene neće biti sretan. To je onaj dio scene koji još živi u prošlosti. Iznenadila me reakcija Vlade. Očekivao sam da će Vlada prepoznati potencijal koji taj govor ima, ne samo za odnose Hrvatske i BiH nego prije svega za Hrvate u BiH. Oni su, bez obzira na deklariranu jednakopravnost, nejednakopravni. Očito dolazi vrijeme kad će se pitanje cjeline unutarnjeg ustroja BiH morati redefinirati, Za jednakopravnost Hrvata moguće se izboriti samo s jakih i jasnih pregovaračkih pozicija. Dugo su Hrvati u BiH nosili neku hipoteku. Mislim da ju je ovaj govor skinuo. Meni je drago da su to ljudi u BiH osjetili i vidjeli. No protiv mene je pokrenuta hajka. Izmišljalo se o tome što moja izjava zapravo znači. Govorilo se da priznajem agresiju.
Čuda, besmislene priče... Drago mi je da u tome nisu sudjelovale hrvatske političke stranke u BiH. A vidjeli ste i po našim ispitivanjima javnog mijenja da me podupire uvjerljiva većina građana RH.

>>> PROČITAJTE NASTAVAK INTERVJUA

Idi na 24sata

Komentari 21

  • drug Tito_1 21.04.2010.

    *** Izbrisano zbog nepoštivanja pravila *** Admin

  • urba 21.04.2010.

    ukidaju invalidima a daju četnicima za spomenik u srbu za obljetnicu kobajagi četničkog ustanka, sram vas bilo premijerko i predsjedniče

  • sunce 21.04.2010.

    Da je više takvih i pravih ljudi, ne bismo bili tu di jesmo u kikiriki državi. banana je za nas luksuz !

Komentiraj...
Vidi sve komentare