To je to što me zanima!

Treba li znanje hrvatskog biti preduvjet za dobivanje posla?

Procjenjuje se kako bi do 2030. godine broj stranih radnika u Hrvatskoj mogao doseći 500 tisuća
Vidi originalni članak

Samo u siječnju izdali su 14.300 dozvola za boravak i rad stranim radnicima što je 60 posto više nego u isto vrijeme prošle godine. Strani radnici dobivaju dozvolu za rad iako ne znaju niti jednu riječ hrvatskog jezika. U Hrvatskoj udruzi poslodavaca kažu kako je poznavanje jezika ključno za kvalitetan rad, posebice zbog zaštite na radu u poslovima kao što su građevina.
Početkom ožujka strancima će ponuditi vaučeri za tečaj hrvatskog jezika, ali on neće biti obvezan. Pokrivat će djelatnosti gdje dolazi najviše stranih radnika i bit će prilagođeni svakom zanimanju. U analitičkom prilogu Hrvatske udruge poslodavaca Fokus tjedna  procjenjuju kako bi do 2030. godine broj stranih radnika u Hrvatskoj mogao doseći i 500.000.

 
Idi na 24sata

Komentari 76

  • Peace80 28.02.2024.

    U ugostiteljstvu postoji test koji se zove higijrnski minimum i kojeg svi moraju polagati svakih 5 godina.Od prošle sezone kao da nije potreban jer ga stranci ne polažu(jer ne znaju hrvatski jezik).Selektivno provođenje pravila,zakona,nešto na što smo se navikli u lijepoj našoj.

  • vilim1234 22.02.2024.

    Malo si procitajte oglase ze posao prije desetak godina,koji su bili uvjeti i sta se je sve trazilo ,za minimalnu placu

  • bonannodz 22.02.2024.

    U trgovinama i slicno obvezno Hrvatski jezik a ostalo se dogovore kak naši auslenderi rukama i nogama

Komentiraj...
Vidi sve komentare