To je to što me zanima!

Trebalo im je čak 150 godina da ‘smućkaju’ požeško pivo

Sandi Mance nektar je počeo proizvoditi 
kod kuće. Danas ‘štanca’ 3000 litara. Pivo su nazvali Slawoner, a proizvode ga od ječma, hmelja, vode i pivskog kvasca
Vidi originalni članak

Isprobavao sam  različite recepte i u kroničnom nedostatku posla prije četiri godine odlučio sam riskirati, uzeti kredit i krenuti s komercijalnom proizvodnjom piva, kaže nam Sandi Mance (28) iz Požege.

Ovaj Slavonac uložio je 25.000 eura i zaposlio djelatnika. Mjesečno proizvode 3000 litara piva koji su nazvali Slawoner. To je, otkrio nam je, prvo požeško pivo nakon 150 godina i Ferdinanda Kempfa koji je tad zatvorio zadnju pivovaru u središtu grada.

– Radimo u iznajmljenom prostoru koji smo prilagodili svim zahtjevima koje je pred nas postavila država. To je zasad minimalna proizvodnja, ali smo sretni jer uspijemo zaraditi za plaće i troškove. Radimo osam sati i cilj nam je uskoro proširiti proizvodne kapacitete – objasnio nam je planove Sandi. Kvalitetu njihova piva prepoznali su u cijeloj Slavoniji te ih ugostitelji sve više traže. Najbolja reklama im je usmena predaja. Slawoner se, otkrio nam je, proizvodi od ječma, hmelja, vode i pivskog kvasca bez kukuruzne krupice i industrijskog šećera jer se tim primjesama, smatra Sandi, ruši njegova kvaliteta.

– Držimo se starih njemačkih recepata i zakona o čistoći piva iz 1516. godine i u tome nema odstupanja. Ne vrijedi ljudima nuditi proizvod loše kvalitete. Cijelu distribuciju obavljamo sami, reakcije su više nego dobre, a i cijena je niža i iznosi 5,50 kuna - rekao je Sandi koji je svoje pivo predstavio i na trećoj Požeškoj krigli.

Idi na 24sata

Komentari 18

  • Bucimir 10.07.2015.

    Ima u Slavoniji jos malih proizvodjaca piva !Pivopije navratite ako ste u prilici u jedno malo slavonsko selo u novogradiskoj posavini,Sicice i probajte pivo bez konzervansa ,necete pozaliti!

  • expendables 10.07.2015.

    hehehe od horor filmova do pozeskog piva svaka čast sandi.....

  • pravda8 10.07.2015.

    bolje piti ovo pivo nego Osječko, Osječko su totalno srozali, na etiketi pise da se proizvodi i puni u Zagrebu, onda dragi moji ne pijem vise 100% domaće i ne pomažem vise Pivovari Osijek nego lijepo uzmem PAN i pijem... vi cete lopovi pokraj vlastite pivovare u OS nama podvaljivati pivo koje se proizvodi i puni u ZG, e pa moja klapa i ja ga piti vise necemo jer opet ponavljam nije 100% domaće ...

Komentiraj...
Vidi sve komentare