Sandi Mance nektar je počeo proizvoditi kod kuće. Danas ‘štanca’ 3000 litara. Pivo su nazvali Slawoner, a proizvode ga od ječma, hmelja, vode i pivskog kvasca
Trebalo im je čak 150 godina da ‘smućkaju’ požeško pivo
Isprobavao sam različite recepte i u kroničnom nedostatku posla prije četiri godine odlučio sam riskirati, uzeti kredit i krenuti s komercijalnom proizvodnjom piva, kaže nam Sandi Mance (28) iz Požege.
Ovaj Slavonac uložio je 25.000 eura i zaposlio djelatnika. Mjesečno proizvode 3000 litara piva koji su nazvali Slawoner. To je, otkrio nam je, prvo požeško pivo nakon 150 godina i Ferdinanda Kempfa koji je tad zatvorio zadnju pivovaru u središtu grada.
– Radimo u iznajmljenom prostoru koji smo prilagodili svim zahtjevima koje je pred nas postavila država. To je zasad minimalna proizvodnja, ali smo sretni jer uspijemo zaraditi za plaće i troškove. Radimo osam sati i cilj nam je uskoro proširiti proizvodne kapacitete – objasnio nam je planove Sandi. Kvalitetu njihova piva prepoznali su u cijeloj Slavoniji te ih ugostitelji sve više traže. Najbolja reklama im je usmena predaja. Slawoner se, otkrio nam je, proizvodi od ječma, hmelja, vode i pivskog kvasca bez kukuruzne krupice i industrijskog šećera jer se tim primjesama, smatra Sandi, ruši njegova kvaliteta.
– Držimo se starih njemačkih recepata i zakona o čistoći piva iz 1516. godine i u tome nema odstupanja. Ne vrijedi ljudima nuditi proizvod loše kvalitete. Cijelu distribuciju obavljamo sami, reakcije su više nego dobre, a i cijena je niža i iznosi 5,50 kuna - rekao je Sandi koji je svoje pivo predstavio i na trećoj Požeškoj krigli.