To je to što me zanima!

Siromašna je trećina Hrvata, a u Uniji smo peti najsiromašniji

Novo siromaštvo najviše je ''pogodilo'' one koji su ostali bez posla u posljednje dvije godine. Najviše ih je obrazovanijih koji su u najproduktivnijim radnim godinama
Vidi originalni članak

Časopis Banka navodi kako je siromašna trećina hrvatskog stanovništva, piše HRT, a domaći znanstvenici i analitičari upozorili su kako će posljedice za društvo i gospodarstvo biti velike. 

Novo siromaštvo najviše je ''pogodilo'' one koji su ostali bez posla u posljednje dvije godine. Najviše ih je obrazovanijih, u najproduktivnijim radnim godinama, uglavnom muškarci i hrvatskih urbanih i bogatijih regija.  Od Hrvatske su u EU siromašnije samo Rumunjska, Bugarska, Litva i Letonija. 

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku stopa relativnog siromaštva u Hrvatskoj bila je 20,6 posto. Prosjek EU je 16,4 posto. 

Stopa materijalne deprivacije iznosi 32,2 posto te pokazuje da je trećina stanovnika isključena iz društva. To su oni koji si ne mogu priuštiti najmanje tri od devet stavki materijalnog oskudijevanja - jesti meso, piletinu i ribu, održati stan toplim, zamijeniti stari namještaj, kupiti novu odjeću, platiti tjedan dana godišnjeg odmora, pozvati prijatelje na večeru, jednom na mjesec počastiti prijatelje pićem u kafiću. 

Idi na 24sata

Komentari 59

  • PetraŠerlija 03.04.2012.

    ja nemogu nijedno od navedenog i to zato jer nemam dijete i kredit pa su mi na poslu u zahvalu prepolovili plaću, doslovno, a to kaj imam nezaposlenog muža, nije bitno... i evo sad će druga godina da nejdem nikam na godišnji, nejdem na kave isto toliko, nikoga ne zovem na kave, sram me... hvala bogu pa živimo sa starcima pa se krpamo pa nisam barem u minusu sa tom bijedom od 2000 kn (kredit imam al privatni, prestala sam piti lijek od 250 kn jer nemam para za njega... ma koma) i kaj je najbolje, sad čekam ko i svi u hrvatskoj kaj je slijedeće na redu za poskupljenje...

  • gricic 02.04.2012.

    Dogodine idemo po zlato

  • Borkog 02.04.2012.

    a Poljska, Češka i Slovačka a i Mađarska zar su oni bolji

Komentiraj...
Vidi sve komentare