To je to što me zanima!

Trgovački sud odbio Sberbank: Agrokor može dići novi kredit

Sud je odluku donio ekspresno, s obzirom da je Sberbanka prijedlog uputila u srijedu. U slučaju da se Agrokoru zabranilo dizanje kredita po roll-up modelu, bilo bi upitno poslovanje koncerna
Vidi originalni članak

Trgovački sud u Zagrebu odbio je u četvrtak prijedlog banke Sberbank Rusije  za izricanje zabrane Agrokoru i izvanrednom povjereniku Anti Ramljaku za sklapanje novih ugovora o financiranju koji uključuju roll-up model.

Ekspresnu odluku, budući da je Sberbank prijedlog podnio u srijedu, u zagrebačkom Trgovačkom sudu nisu medijima obrazložili. 

Prijedlozi Sberbanka bio je radi "donošenja rješenja o osiguranju privremenom mjerom radi osiguranja novčane tražbine".

"U predmetu koji se vodi pod poslovnim brojem R1-163/2017 doneseno je 8. lipnja 2017. rješenje kojim se podneseni prijedlog odbacuje", stoji u priopćenju suda.

Agrokor traži novi kredit u iznosu od oko 400 milijuna eura.

Podsjetimo, Sberbank je od Trgovačkog suda zatražila da se zabrani Agrokoru sklapanje takvih  financijskih aranžmana,  jer vjeruju da  hrvatsko zakonodavstvo ne priznaje takav model kreditiranja, a dodaju i da je u suprotnosti s Lex Agrokorom, koji pravo prvenstva naplate daje novim kreditima podignutim za likvidnost, ali ne i starim koji su odobreni prije otvaranja postupka izvanredne uprave. 

Iz Sberbanke su upozorili da bi omogućavanje roll upa  bilo na štetu ostalih vjerovnika čija su potraživanja također stara , ali nisu dobila prvenstvo naplate. Najnoviji potez usmjeren je tomu, pojašnjavaju u Sberbanci, da se osigura prevođenje izvanredne uprave u skladu sa zakona i na korist svih dionika.  

Idi na 24sata

Komentari 31

  • Prva Proleterska 10.06.2017.

    Braćo Rusi ! Ako vam je AK dužan zapale rate po kreditima , zatražite trenutačno podmirenje , ako ne plate zatražite STEĆAJ ! Ako vam podmiruju obaveze , šutite !

  • ursuss 09.06.2017.

    Trgovački sud ( neoviosni,..ha..ha..) ma neeee, Plenki je tako rekao i ima da se sluša....

  • PCapitalist 08.06.2017.

    Iz kredita u kredit....

Komentiraj...
Vidi sve komentare