To je to što me zanima!

Trgovci traže odmrzavanje cijena šećera i povećanje marže na svinjsko meso zbog gubitka

Ne samo na mesu, velike gubitke trgovci, uvjeravaju, bilježe i na šećeru. Pa u Ministarstvo gospodarstva idući tjedan šalju dopis
Vidi originalni članak

Ni svinjski vrat, ni svinjsku lopaticu. Otkad su cijene tih proizvoda zamrznute neke mesnice ih uopće ne dobivaju, javlja RTL.

- Imali bi velike gubitke, svi to traže jer je to jeftino. A mi imamo domaću robu, nemamo uvoznu i nemamo takve velike količine koje bi trebale zadovoljavati tržište. Više je isplativo staviti u proizvode suhomesnate nego gubiti na tome - kaže Snježana Grgac, mesarka.

I tako će do daljnjega.

- Dok vlada ne odmrzne te cijene. A kad bude, nitko ništa ne govori. Ljudi traže, a nema - dodaje Grgac.

Ima kod Siniše, iako se prodavati po ograničenim cijenama ni njemu ne isplati.

- Ne, jer smo mi u minusu. Gazda kupuje domaću robu, domaće svinje i onda naravno da je cijena upitna, pošto je sad cijena svinjetine 17, 18 kuna žive vage samo - kaže Siniša Došlin, mesar.

IZAŠLI U SUSRET POLJOPRIVREDNICIMA Davor Filipović: Vlada nastavila s kontinuiranim intervencijama u cijene osnovnih goriva

Ne samo na mesu, velike gubitke trgovci, uvjeravaju, bilježe i na šećeru. Pa u Ministarstvo gospodarstva idući tjedan šalju dopis. 

Kako RTL doznaje traže da se cijena šećera "odmrzne", a za meso da se poveća dozvoljena marža sa sadašnjih 1 na barem 5 posto.

- Šećer, zbog razloga poznatih, a to je gubitak po kilogramu šećera između dvije i tri kune, a svježe meso zato što proizvođači po tim cijenama ne žele isporučivati robu, i dolazi do smanjenih količina isporuke i manjih nedostataka te robe na tržištu - kaže Ivica Katavić, predsjednik Udruženja trgovine HGK.

Neki stoga šećer prodaju po količini.

- I ja sam vidjela u jednom malom dućanu da se može kupiti samo 2 kilograma po potrošaču, dakle očito da negdje ima ograničenja količine - kaže Ana Knežević, predsjednica Hrvatske udruge za zaštitu potrošača.

Cijenama, pa čak i zamrznutim, nezadovoljni su potrošači.

- Ovisi od dućana do dućana, svi se ne pridržavaju toga. Brašno sam vidjela da ide nešto gore. Kruh, mlijeko nekontrolirano, baš ono nema kraja - govori Vesna Blažević iz Zagreba

'OD SELA NE ODUSTAJEMO' Oni hrane Hrvatsku, a nikad im nije bilo teže: 'Danas se od 10 krava ne živi. Sve je poskupjelo'

- Ne osjeti se puno neka razlika. Oni su podigli cijene prije, tako da je to dovoljno skupo i dalje - kaže Ivanka Naglić iz Zagreba.

- Na drugim stvarima se otvaraju rupe koje ne mogu nadoknaditi ovo što su oni, kako ste rekli, zablokirali, zamrznuli cijene - kaže Miroslav Stanić iz Zagreba.

Udruga Potrošač pak traži da se lista od 9 proizvoda proširi.

- 40 prehrambenih proizvoda koji tamo nisu obuhvaćeni. Mliječni proizvodi, tjestenina, riža, voće i povrće koje se najčešće kupuje, prema tome trebalo se i to naći na listi - kaže Ana Knežević, predsjednica Hrvatske udruge za zaštitu potrošača.

Cijene su načelno zamrznute do 9. prosinca, a odluke o produljenju zasad nema. Vlada, doznajemo, razmatra više opcija, uključujući i da se dio proizvoda izuzme s liste, a konačnu riječ, kažu, imat će tržište.

MOĆI ĆEMO PRODATI STRANCIMA Država ne želi otkupiti zemlju? Od 2023. vlasnik hrvatske njive moći će biti Talijan, Norvežanin

Idi na 24sata

Komentari 40

  • sprangija 13.11.2022.

    Ne isplati im se imat zaradu na mesu i šećeru samo 100 posto,htjeli bi duplo više

  • zelena mamba 13.11.2022.

    Muljaju kao i obično . Ostalim artiklima digli cijene maksimalno moguće i opet dobro zarađuju .

  • Beatrixx 13.11.2022.

    Nikad sretnija sto ne jedem meso, a i secer ne koristim previse..

Komentiraj...
Vidi sve komentare