To je to što me zanima!

Trudnica (30) dva mjeseca sama živjela na otvorenom

DUBROVNIK: Dok je kišilo, žena je spavala u prevrnutom kontejneru. Financijski problemi prisilili su je da gotovo dva mjeseca živi na plaži
Vidi originalni članak

Prije deset godina došla sam u Dubrovnik iz primorskoga grada zbog posla. Radila sam i zaljubila se u Dubrovčanina. Živjeli smo zajedno i željeli dijete iako njegovi roditelji nisu bili zadovoljni našom vezom. Moje nevolje počele su nakon što je poginuo ovog proljeća na putu roditeljima u inozemstvo. Nekoliko dana nakon njegove smrti otkrila sam da sam trudna, priča brišući suze trudnica (30) koja treba roditi za mjesec dana.
Nakon smrti dečka dobila je otkaz na poslu u trgovačkom lancu. Budući da je živjela kao podstanarka, našla se u financijskim problemima. Neko se vrijeme snalazila sakupljajući boce i čuvajući djecu kod poznanika. Međutim, nije više mogla plaćati podstanarstvo i početkom srpnja našla se na ulici. Srameći se, bez prijatelja, obitelji i bez krova nad glavom potražila je smještaj na plaži Copacabana. Plaža joj je bila dom dva mjeseca.
- Spavala sam u brodicama nakon odlaska kupača. Kad bi kišilo, noći sam provodila u prevrnutom kontejneru. Kiša je prodirala unutra - govori trudnica koja se nije imala kome obratiti za pomoć. U ratu je ostala bez oca, s ostatkom obitelji nije u kontaktu. Obitelj pokojnog dečka, kaže, za nju ne želi ni čuti. Pomoć je dobila tek kad ju je prepoznala jedna od žena u čijoj je zgradi čuvala djecu. Žena ju je primila kod sebe u stan, hranila je, davala joj novac za lijekove koje mora platiti jer nema dopunsko osiguranje. Zatim su počele rješavati njena prava.
- Prijavili su me na Zavodu za zapošljavanje krajem kolovoza, tek nakon silnog natezanja. U socijalnoj službi su mi rekli da ne postoji nikakva pomoć za mene dok ne rodim. Rekli su mi što sve moram učiniti da ostvarim svoja prava kao trudnica i samohrana majka. Međutim, smještaj mi nisu riješili. Ponudili su mi da otiđem u dom u Zagrebu gdje mogu ostati tri mjeseca nakon poroda. Kad sam ih upitala što poslije, kamo s djetetom, nisu znali odgovor. No neću nikamo bez djeteta - istaknula je trudnica, koja zahvaljuje ljudima na pomoći.

VLAHUŠIĆ NE ZNA ZA SLUČAJ, CENTAR ZA SOCIJALNU SKRB POMAŽE TRUDNICI
Stanari zgrade u kojoj trudnica privremeno boravi kažu kako su tri puta pisali gradonačelniku Dubrovnika Andri Vlahušiću. On kaže kako nema nikakve informacije o slučaju, ali će se raspitati. U Centru za socijalnu skrb potvrdili su nam da su u kontaktu s trudnicom. Stanari zgrade su prikupili novac kojim će pomagati trudnici. Kažu kako je djevojka uvijek bila iznimno vrijedna i nije zaslužila ostati na ulici.

USKORO BI JE TREBALI PRIMITI U BOLNICU
Trudnicu bi, navodno, ovih dana trebali smjestiti u dubrovačku bolnicu, gdje će ostati dok ne rodi. Prijateljica kod koje boravi, vodi je na preglede i kaže kako je s djetetom, na sreću, sve u redu.

Idi na 24sata

Komentari 66

  • rori 28.09.2009.

    Dajte da se toj jadnoj ženi odmah otvori račun da joj ljudi kolliko toliko mogu pomoći, jer zrno po zrno pogača, a svaka priča brzo odlazi u zaborav.... u sandučiću nekad znam pronaći letke kao pomoć za za neku obitelj, slika siročadi i uplatnica, a otkud znam tko to šalje? Zato kažem, treba reagirati odmah!!!!

  • Kengur 28.09.2009.

    ¨Stvarno anđela ima na zemlji i među nama su, poput LadyLune. Samo im trebamo znati vidjeti krila.... a ovoj gamadi koja kaže da se onoj jadnici ne može pomoći zbog zakona neka Bog sudi po svom zakonu. Stoka bezobrazna čuva samo svoje guzice!

  • ladyluna 28.09.2009.

    Hvala Vam svima na lijepim rijecima, i zaista se nadam da ce se neki kontakt objavit, da joj se pomogne...

Komentiraj...
Vidi sve komentare