To je to što me zanima!

Trump brani policiju i zaobilazi temu rasne napetosti u SAD-u

Od početka prosvjeda američki predsjednik poziva na "zakon i red", ali nerado govori o bijesu koji je obuzeo milijune Amerikanaca nakon smrti Georgea Floyda
Vidi originalni članak

Donald Trump je u četvrtak stao u obranu policije  još jednom zaobilazeći raspravu o rasizmu i o policijskom nasilju, o kojima javnost očekuje da progovori dok traju prosvjedi što potresaju Ameriku.

Od početka prosvjeda američki predsjednik poziva na "zakon i red", ali nerado govori o bijesu koji je obuzeo milijune Amerikanaca nakon smrti Georgea Floyda koji se ugušio kada mu je policajac bijelac koljenom pritisnuo vrat.

U prigodi posjeta Dallasu spomenuo je, ne ulazeći u pojedinosti, da je u pripremi izvršna uredba koja će "potaknuti" policajce na veću profesionalnost. No posebno je branio potonje istaknuvši da policija mora biti "snažnija".

NEPRAVEDNA UHIĆENJA? Microsoft se pridružio Amazonu: Nećemo omogućiti policiji da prepozna prosvjednike u SAD-u

- Šugavih ovaca ima kamo god pođete. Mogu vam reći da ih u policiji nema puno - rekao je, opetujući spornu izjavu o potrebi da se "obuzda ulicu".

- Obuzdat ćemo ulicu bez grubosti - rekao je.

Republikanski milijarder je upozorio i na pretjerano generaliziranje.

- Moramo surađivati kako bismo suzbijali nesnošljivost i predrasude gdje god oni bili, ali nećemo ići naprijed i nećemo ozdraviti od naših rana etiketirajući desetke milijuna časnih Amerikanaca kao rasiste i nesnošljive - dodao je.

U Washingtonu se već danima šuška o snažnoj predsjedničkoj inicijativi poput svečanog govora u kojemu bi se progovorilo o rasnoj diskriminaciji u najvećoj svjetskoj sili. No bivši poduzetnik zasad se nije oglasio.

MARK MILLEY Smrt Georga Floyda: Šef vojske ispričao se što je hodao s Trumpom do crkve

Njegova je šutnja napose upala u oči u utorak kada je George Floyd pokopan u Houstonu, gdje je njegov demokratski suparnik Joe Biden uputio videoporuku kojoj je dao osobnu  notu.

Stanar Bijele kuće koji gubi potporu u anketama u srijedu je najavio niz predizbornih skupova, napose u Oklahomi, na Floridi, u Arizoni i u Sjevernoj Karolini.

Prvi skup održat će u Tulsi, u Oklahomi, 19. lipnja, što je s obzirom na postojeće prilike potaknulo žestoke reakcije. U tom su se gradu 1921. dogodili nasilni neredi u kojima je, kažu povjesničari, ubijeno tristotinjak Afroamerikanaca.

UTJECAJ RUSIJE? Donald Trump uveo sankcije uključenima u istragu ICC-a o zločinima u Afganistanu

Analiza anketa koju je provela mrežna stranica FiveThirtyEight, pokazuje da je prosječni postotak Amerikanaca koji podupiru Trumpa u neprestanom padu u zadnja tri tjedna. Sada je 41,1 posto, a 15. svibnja je bio 44,1 posto.

Idi na 24sata

Komentari 41

  • 13.06.2020.

    Na žalost iz Amerike ne dolaze prave i istinite vijesti, samo se blati Tramp, a istina je dragi moji sasvim drugačija, halo nitko ne piše tko su ti koji izazivaju nerede?

  • baron Fred von Muncausen 12.06.2020.

    Da smijem staviti link kao što ne smijem, stavio bih jedan video, na kojem se vidi večer u jednoj crnačkoj četvrti u New Yorku, maskirani "prosvjednici" uništavaju, pale automobile, razbijaju izloge radnji, dućana, barova, ubacuju unutra molotovljeve koktele. U jednom trenutku pred njih izlazi sitna žena, crnkinja, 50 kg zajedno s krevetom i počinje urlati na ove i govori im: "Jesu li vas tako roditelji odgojili? Jesu li vas to učili? Dolazite ovdje, u našu crnačku četvrt i uništavate resurse od kojih ovi ljudi ovdje žive. Govorite da se borite za prava crnaca, a dolazite ovdje i uništavate nam živote i sve što imamo." A "prosvjednici" sve mahom bijelci, razmažena djeca roditelja višeg staleža, da ne kažem bogatuna. Sapienti sat.

  • Rrustika 12.06.2020.

    Da, Trump ne valja jer brani ustavnopravni poredak i 350 milijuna američkih građana o terora šačice vandala i terorista. Zašto ne napišete da Demokrati, ali i drugi, mahom bijeli, ljevičari, upravo doživljavaju ogroman "backlash" američkog crnog pučanstva zbog licemjerja, zbog "cultural appropriation" (ne znam kako bi se to prevelo na hrvatski) i što je najgore, duboko su uvrijeđeni postupcima američkih licemjernih ljevičara, kojima je najnovija fora klečati pred svakim crncem na kojeg naiđu, te nositi oko vrata tzv "Kente cloth", šal porjeklom iz Gane. Naime, svaki dio narodne nošnje u Africi ima svoje dublje značenje za afričke narode i plemena koje ovi na ovaj način banaliziraju i obezvrjeđuju. Još važnije je činjenica da je Kente cloth statusni simbol višeg staleža plemena Ashanti, plemena koje je za vrijeme svog imperija držalo pripadnike drugih plemena kao robove, koje su, između ostalog, prodavali tadašnjim europskim, uglavnom portugalskim pomorcima, koji su ih odvozili na novootkriveni američki kontinent. Afroameričko stanovništvo je zbog toga bijesno. O tome ni riječi u našim medijima.

Komentiraj...
Vidi sve komentare