News

Komentari 3

Smrt Georga Floyda: Šef vojske ispričao se što je hodao s Trumpom do crkve

Smrt Georga Floyda: Šef vojske ispričao se što je hodao s Trumpom do crkve

Nisam trebao biti tamo. Moja prisutnost u tom trenutkom i u tom okružju stvorila je  percepciju da je vojska uključena u unutarnju politiku, rekao je Milley

Načelnik glavnog stožera američke vojske Mark Milley kazao je u četvrtak da je pogriješio što je hodao uz predsjednika Donalda Trumpa do crkve koju su oštetili prosvjednici i pred kojom se Trump slikao s Biblijom u ruci.

Dječak održao svoj prosvjed protiv rasizma: 

Događaj od 1. lipnja stvorio je "percepciju da je vojska uključena u unutarnju politiku", kazao je general Milley u videu emitiranom na virtualnoj svečanosti dodjele diploma vojnog učilišta  National Defense University.

"Nisam trebao biti tamo. Moja prisutnost u tom trenutkom i u tom okružju stvorila je  percepciju da je vojska uključena u unutarnju politiku", rekao je Milley.

"Za časnika u uniformi je to bila pogreška iz koje sam izvukao pouku i toplo se nadam da svi iz nje možemo naučiti", dodao je.

Trump je prošetao do crkve u blizini Bijele kuće, nakon što su snage sigurnosti rastjerale prosvjednike kako bi on mogao proći.

Uz Trumpa je hodao general Milley u vojnoj uniformi, što su kritičari protumačili kao znak da podržava Trumpov plan da se na prosvjednike pošalje vojska.

Uz predsjednika je tada koračao i ministar obrane Mark Esper, ali on nije kazao da je pogriješio, nego je sugerirao kako je mislio da do crkve idu iz drugog razloga, odnosno da će procijeniti štetu.

Visoki dužnosnici rekli su američkim medijima da je Trump nakon toga vikao na Espera.