To je to što me zanima!

Trump vratio Kubu među zemlje koje sponzoriraju terorizam

Ova bi odluka mogla dodatno pogoršati odnose između nekadašnjih hladnoratovskih neprijatelja, nakon što ih je bivši predsjednik Barack Obama pokušao normalizirati
Vidi originalni članak

Administracija na odlasku američkog predsjednika Donalda Trumpa objavila je u ponedjeljak da je vratila Kubu na popis država sponzora terorizma, što bi moglo zakomplicirati očekivano popravljanje odnosa između dviju zemalja nakon što izabrani predsjednik Joe Biden preuzme dužnost.

EUROPA KREĆE U AKCIJU Upad na Kapitol odrazit će se na nas: Dovest će do promjena na društvenim mrežama i to uskoro

Samo devet dana uoči odlaska Trumpa iz Bijele kuće, američki državni tajnik Mike Pompeo rekao je da je Kuba vraćena na popis jer "podržava međunarodni terorizam i dugo godina pruža utočište bjeguncima od američkog pravosuđa, te kolumbijskim pobunjeničkim vođama". Pompeo je također naveo da je razlog za stavljanje na popis podrška režima u Havani socijalističkom predsjedniku Venezuele Nicolasu Maduru.

TWITTER GA BLOKIRAO Amazon, Apple i Google prijete da će s interneta izbaciti Parler, aplikaciju koji koristi Trump

Ova bi odluka mogla dodatno pogoršati odnose između nekadašnjih hladnoratovskih neprijatelja, nakon što ih je bivši predsjednik Barack Obama pokušao normalizirati. Obamina odluka o službenom uklanjanju Kube s liste terorista iz 2015. bio je važan korak prema uspostavljanju diplomatskih odnosa kasnije te godine. 

EKSKLUZIVNO ZA 24SATA Luka Mišetić: Trumpu Senat želi zabraniti da se opet kandidira, a upad u Kongres me zgrozio

Vraćanje na listu sponzora terorizma dogodilo se nakon mjeseci pravnih provjera, a dio stručnjaka vlade dvoji je li ta odluka opravdana, rekao je izvor koji je želio ostati anoniman. 

Nadolazeći predsjednik Biden neće moći povući ovu odluku bez dugotrajnog pravnog procesa. Trump je nakon stupanja na vlasti postrožio restrikcije nad Kubom te je uveo sankcije za uvoz nafte iz Venezuele u tu otočnu državu. 

PRED KRAJ MANDATA Sve više republikanaca poziva Trumpa na ostavku: 'To bi bilo najbolje za jedinstvo zemlje'

Biden je tijekom predsjedničke kampanje rekao kako će odmah poništiti Trumpovu politiku prema Kubi „koja je naštetila kubanskom narodu i nije učinila ništa za demokraciju i ljudska prava“, no novi Trumpov potez mogao bi mu otežati posao. 

Na listi država sponzora terorizma nalaze se i Sirija, Iran i Sjeverna Koreja.

Idi na 24sata

Komentari 11

  • John Doe Jr. 12.01.2021.

    donalt trump bi imao sjajnu političku karijeru u hrvatskoj

  • jozicalen9 12.01.2021.

    Kad amerika ima za predsjednika Krampa onda je to tako.

  • 12.01.2021.

    nije to trump napravio nego njegova administracija, sto se toga a i ratne politike tice trump je jako malo o tome odlucivao, ako se sjecate prvih dana on je povlacio vojsku iz afganistana a i iz sirije, prestanak ratovanja po svijetu i te stvari, onda su mu 5 dan pokazali film o jfk pa je prestao a i dosta se je promjenio cak malo i fizicki

Komentiraj...
Vidi sve komentare