To je to što me zanima!

Trut o kvaru HT-a: Opasno je da se ne mogu dobiti hitne službe

Ono što možemo napraviti je da ne ovisimo o jednom teleoperateru nego da imamo nekoliko backupa ili dva operatera, rekao je Damir Trut za N1 nakon što telefonske linije satima nisu radile
Vidi originalni članak

Građani nisu mogli dobiti niti jedan od žurnih brojeva, samim time je bilo vrlo opasno, rekao je pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut o današnjoj situaciji s velikim kvarom Hrvatskog Telekoma zbog softverske greške. Kaže da su se brzo snašli i ponudili druge brojeve građanima, a da su interno komunicirali preko tetraveze, prenosi N1.

KOLAPS TELEFONSKIH LINIJA 'Nije ovo ni prvi, ni zadnji put, treba drukčije spojiti sustav...'

- Telekomi i operateri drže komunikaciju u RH, na njih se naslanjamo. To je veliki sustav, ne znam tko bi u ovom trenutku mogao napraviti drugačiji sustav. Ono što možemo napraviti je da ne ovisimo o jednom teleoperateru nego da imamo nekoliko backupa ili dva operatera - rekao je i dodao da je ovo što se dogodilo na području cijele zemlje presedan za koji još nije čuo. 

- Moramo imati backup sustave za naše hitne službe - rekao je.

HITNE SLUŽBE DOSTUPNE Prvi put imali ovakav kvar, a telefoni bi trebali brzo proraditi

Iz HT-a kažu da se kvar prvi puta manifestirao u ovom obliku i da su ga šest sati otklanjali.

Telekomunikacijski stručnjak Đuro Lubura za RTL se dotakao mogućeg rješenja. 

- Rješenje je da država u suradnji s HAKOM-om pronađe način kako ih drugačije spojiti, da uvijek mogu primiti poziv, sve dok i zadnji operater funkcionira. Dakle, ovo nije dobro, pokazalo se, danas već postoji način kako tehnički može složiti drugačije - rekao je. 

Lubura smatra da treba promijeniti neke zakone i propise, a smatra da se to sve može napraviti u idućih nekoliko mjeseci kako bi se moglo posložiti da sistem funkcionira uvijek. Ipak, ne smatra da je ovo ugroza nacionalne sigurnosti:

Idi na 24sata

Komentari 32

  • Vrac666 01.10.2020.

    Reko je Plenki da smo mi napredna i moderna država

  • Vrac666 01.10.2020.

    Afrika bez struje i telefona

  • samoproglašena_antifukarica 30.09.2020.

    zanimljiva je ta perspektiva po kojoj drug trut "ne zna tko bi u ovom trenutku mogao napraviti drugačiji sustav". meni se parilo kao da smo mi gradjani rh platili ovaj "veliki sustav", a onda su "neki" mejdu nama odlucili kako bi bilo dobro tu kapitalnu investiciju prepustiti telekomima bez obveze odrzavanja i ulaganja u spomenutu infrastrukturu. i sada se cude jer "ne znaju tko bi u ovom trenutku mogao napraviti drugačiji sustav".

Komentiraj...
Vidi sve komentare