To je to što me zanima!

Tu se krije dobri duh staroga Zagreba, u kući glazbe i ljubavi

U središtu Zagreba je posebno mjesto, mala palača koja je primjer historicizma i čiji su zadnji vlasnici bili Gvozdanovići, obitelj koja je obogatila gradski kulturni život
Vidi originalni članak

Kultura srca. Tako ja zovem ono što je obilježilo ovu kuću i ljude koji su u njoj živjeli i koji su je posjećivali, kaže Silvija Brkić Midžić, knjižničarka neobična dodatnog zanimanja. Ona je, naime, pripovjedačica povijesti palače Gvozdanović, smještene na nekadašnjem gradskom bedemu u zagrebačkoj Visokoj ulici. 

Mjesto koje je nekoć, između dva svjetska rata, bilo ključno za zagrebački društveni život, sastajalište glazbenika, likovnjaka, pjesnika pa i političara, zapravo, tadašnje elite glavnog grada. Domaćini palače bili su druželjubivi pravnik Dragutin Gvozdanović i njegova supruga, pijanistica Anka, koja je od njega bila mlađa punih 36 godina. 


- Priča se da su je gradske gospođe nazivale ‘uspinjačom’ jer se iz skromne udala u bogatu obitelj za mnogo starijeg čovjeka. Ja sam pak uvjerena da se radilo o pravih ljubavi, da je Anka zaista gajila snažne osjećaje prema tom dragom starijem gospodinu - priča Silvija. 

Možda ju je razlika u godinama malo mučila jer je dala izraditi portret sebe u zrelijoj dobi i preminulog Dragutina u mlađim danima, tako da jedno kraj drugog stoje kao da su iz istoga vremena. 
Kako bilo, Anka je činjenicu da nije iz imućne obitelji itekako nadoknadila. Bila je lijepa i pametna, sposobna za malo novca prirediti divan ugođaj.

>>>Više pročitajte u Expressu

Idi na 24sata

Komentari 3

  • plutarh 12.11.2014.

    hahaha "Uspinjača" (puno bolje nego "sponzoruša")......da , da, sigurno je za taj brak bila presudna velika ljubav ...ona 36 godina mlađa i siromašna , udaje se za (slučajno) 36 godina starijeg bogataša . Sigurno je presudio njegov "šarm i dora duša". Ma htio bi vidjeti barem jedan slučaj , gdje će se mlada, lijepa bogatašica udati za 36 godina starijeg siromaha !!... E to bi baš htio vidjeti .....baš me zanima zašto se tako nešto nikad , ali baš nikad nije desilo !?

  • belizagrebgrad 11.11.2014.

    Malograđanština,dojdeki,dotepenci,kak i danas.

  • MAX 2010 11.11.2014.

    slično je i danas pa sonzoruše za puno novaca prirede malo događaja..........a i padaju u tešku ljubav sa pol stoljeća starijima

Komentiraj...
Vidi sve komentare