To je to što me zanima!

U 90 dana u avionskim je nesrećama 398 poginulih...

Šansa da avion padne je 1 naprema 11 milijuna. U posljednja tri mjeseca palo ih je 19. Stručnjaci kažu da je zračni prijevoz i dalje najsigurniji
Vidi originalni članak

Morali biste letjeti svaki dan idućih 15.000 godina da biste doživjeli avionsku nesreću, kažu statistike. Iako je vjerojatnost da avion padne jedan naprema 11 milijuna, u posljednja tri mjeseca palo je 19 zrakoplova. U nesrećama je poginulo ukupno 398 ljudi. Od toga je u samo četiri nesreće velikih putničkih aviona poginulo čak 346 ljudi. Preživio je tek svaki četvrti putnik.
- Zračni prijevoz je i dalje najsigurniji, a njegov ugled kvare male kompanije trećeg svijeta koje ne održavaju avione. Žele samo što veći profit sa što manje ulaganja - tvrdi Dinko Vodanović, istražitelj za avionske nesreće.
Među desetak tvrtki kojima je EU zbog lošeg stanja aviona zabranio letove na svojem prostoru je i kirgistanski Itek Air. Da u avioindustriji vlada kaos, govori i podatak da je američka Uprava za avijaciju nedavno kaznila kompaniju sa 10 milijuna dolara jer nije održavala avione. Još dvije kompanije tad su otkazale po 1500 letova u jednom danu zbog “dobrovoljne” inspekcije aviona.

KIRGISTAN: 68 mrtvih - Boeing 737 kompanije Itek Air srušio se u nedjelju nakon polijetanja. Poginulo je najmanje 68 od 90 ljudi.
SUDAN: 120 mrtvih - Putnički avion sa 203 putnika u lipnju se srušio, prepolovio se i zapalio na pisti u Sudanu. Živo je izgorjelo 120 ljudi.
MADRID: 153 žrtve - Avion španjolske tvrtke Spainair prije tjedan dana se srušio, prepolovio i zapalio. Od 172 putnika na kobnom letu 5022 preživjelo ih je tek 19.
HONDURAS: Pet mrtvih - Zrakoplov sa 135 putnika u svibnju je skliznuo s mokre piste u Hondurasu. Poginulo je petero, a 80 se ozlijedilo.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • stoka1 26.08.2008.

    ovo je strasno kao neka epidemija padova aviona uzas necu da letim skoro sada sa avionom uzas :(

  • smily_melisa 26.08.2008.

    kazu da je najsigurniji avion i brod ali se ja bas i ne slazem ipak mi se cini da je brod najsigurniji............a ovo sve ostalo je koma i boze sacuvaj ove avione sta non stop padaju!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • god of war 26.08.2008.

    šta nam sada to togovri?? pa da je sve veći broj poginulith u avionskim letovima,što samo govori da je nekada\"najsigurnije prevozno sredstvo\"postalo samo\"napola\"sigurno prijevozno sredstvo...ali dok ima sisa u pilotskom kabinama,barem pilotima prije nego useru nešta,neće biti dosadno! ;))

Komentiraj...
Vidi sve komentare