To je to što me zanima!

U bolnicu se zbog svinjske gripe javilo 40 maturanta

Jedna maturantica zadržana je na liječenju, a drugi su poslani kućama. Preventivno im je dana terapija lijekom tamiflu. Nalaze će znati popodne
Vidi originalni članak

Pod sumnjom da je zaražena virusom H1N1 ili 'svinjskom gripom' na Odjelu za infektivne bolesti Opće bolnice Šibenikod subote popodne nalazi se 17-godišnja učenica šibenske gimnazije. Tri autobusa šibenskih školaraca vratilo se s maturalnog putovanja iz Španjolske. Do nedjelje poslijepodne njih 40 je zbog simptoma gripe, povišene tjelesne temperature i opće slabosti, došlo na pregled u bolnicu, ali su svi osim spomenute učenice pušteni kućama.
- U dogovoru s pratiteljima ekskurzije na odmorištu Krka na autocesti A1 zaustavljen je posljednji od triju autobusa, gdje smo učenicima podijelili savjete i maske za lice. Za sve učenike i njihove obitelji pribavljeni su antivirusni lijekovi 'Oseltamivirum' (Tamiflu). Djeca su u kućnoj izolaciji i do sada se u Šibeniku nitko nije zarazio, a najteže oboljela djevojka je sada već mnogo bolje i ubrzo će biti puštena na kućnu njegu. U svim ostalim slučajevima radi se o blagim simptomima - rekao nam je šibenski epidemiolog dr. Željko Huljev.  Radi li se o H1N1 znat će se tek u nedjelju navečer ili u ponedjeljak ujutro, kad iz Zagreba stignu nalazi, ali dr. Huljev ističe kako ti nalazi i nisu važni za daljnje postupanje.
- Bilo bi iznenađenje da se ne radi o novoj vrsti virusa, ali pokazalo se da, izuzmu li se slučajevi iz Meksika, novi tip virusa nije strašniji od obične sezonske gripe. S obzirom na epidemiološku situaciju u Španjolskoj, nije nas iznenadila pojava gripe među maturantima i bili smo spremni - rekla je dr. Nedjeljka Babić s Odjela za infektivne bolesti Opće bolnice Šibenik. Za razliku od hrvatske javnosti, u Šibeniku nisu pretjerano iznenađeni ni zabrinuti zbog svinjske gripe. Ivana Marelja, profesorica hrvatskog i voditeljica maturalnog putovanja, ispričala je kako su se svi s puta vratili prehlađeni. Ne čudi se što su se djeca razboljela, jer su danima tulumarila po Barceloni i Madridu, prelazeći s visokih 40 uličnih celzijusa u hladne klimatizirane prostore, a djevojka koja je zadržana na liječenju u šibenskoj Općoj bolnici, već je na ekskurziju otišla lagano bolesna, s povišenenom tjelesnom temperaturom. Da nije bilo prethodne iscrpljenosti, smatra se, virus ni kod nje ne bi izazvao znatnije zdravstvene probleme.  
 Ante B. učenik trećeg razreda šibenske gimnazije, kaže da je na maturalcu bilo predobro, ali je sad u šoku. Neki njegovi prijatelji su se razboljeli.
 - Ne bi volio dobiti svinjsku gripu, a kamoli otići u izolaciju - zaključio je Ante. U Hrvatskoj je do sada potvrđeno 26 slučajeva svinjske gripe. Većina oboljelih, tvrde u Ministarstvu zdravstva, smatra se izliječenima.

U SLOVENIJI 15 OBOLJELIH NAKON MATURALCA
Novom gripom tipa A se na maturalnom putovanju u Grčkoj zarazilo 15 srednjoškolaca. U Sloveniji je ukupno zaraženo 63 ljudi.

Idi na 24sata

Komentari 8

  • sjm 19.07.2009.

    lijepo je bilo rečeno nek se na maturalce ne ide u inozemstvo - eto sad gripe, da bi bili u tijeku s ostatkom svijeta .... samo se nadam da neće biti kobnih posljedica ni za koga ...

  • torcida_dinamo 19.07.2009.

    kada ce svinjsku gripu dobiti ante gotovac???

  • user_38559 19.07.2009.

    Svjetska zdravstvena organizacija se je več na početku odlučila, da se za \"svinjsku\" gripu upobrebljava izraz NOVA gripa. Jer ova nema baš nikakve veze sa svinjama. Zašto se to ne poštuje?

Komentiraj...
Vidi sve komentare