To je to što me zanima!

U četiri mjeseca više od 130 slučajeva oboljelih od ospica

Gotovo polovica registriranih oboljelih osoba od ospica bila je hospitalizirana, a dio je kao komplikaciju razvio upalu pluća. Većina oboljelih je iz Zagreba i okolice
Vidi originalni članak

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) izvijestio je u srijedu da je od prosinca prošle godine zabilježeno više od 130 slučajeva oboljelih od ospica u Hrvatskoj, najviše među predškolskom djecom i adolescentima, od kojih većina nije bila cijepljena protiv te izrazito zarazne virusne bolesti, javlja RTL.

Broj oboljelih od ospica u zadnjih mjesec i pol dana gotovo se udvostručio, s obzirom da je u veljači bilo registrirano oko 60 oboljelih.

Većina oboljelih je iz Zagreba i okolice, a ima ih također i u Rijeci, Istri, Posavini i Slavoniji, navode u HZJZ-u te napominju da je samo dio oboljelih laboratorijski potvrđen, a dio bolesnika još je u obradi pa se službene prijave tek očekuju.

Gotovo polovica registriranih oboljelih osoba od ospica bila je hospitalizirana, a dio je kao komplikaciju razvio upalu pluća.

Ospice su vrlo zarazna virusna bolest koja započinje povišenom tjelesnom temperaturom, konjuktivitisom i kašljem s karakterističnom upalom sluznice usne šupljine. Nakon toga, trećeg ili četvrtog dana bolesti izbija karakterističan osip, najčešće prvo iza ušiju, na čelu, potom po licu, ispod kose, vratu, prsima, te nerijetko na dlanovima i stopalima. Osip izbija 48 sati i traje četiri do pet dana, nakon čega se koža peruta.

Idi na 24sata

Komentari 41

  • budala 2 08.04.2015.

    znaci sta u 4 mjeseca 130 oboljelih i to sve nakon sto su pocela cijepljenja sa tim novim cijepivom.. koji zapravo siri zarazu i nije kvalitentno.. ubrizgavate smece u svoju djecu.... kako do sada ...tj do 12 mj prosle godine nije bilo toliko oboljelih... a sada naglo od jednom i to tek nakon uporabe novog cijepiva.. od jednom se pojavila epidemija... kako je to moguce... zar ste toliko sljepi da nevidite da su ta cjepiva kriva za toliki broj zarazene djece....

  • monikakarla 08.04.2015.

    Roditelji nebi smijeli imati tu ovlast da necijepe svoje dijete!!!to se treba zabraniti!!vratit cemo se u srednji vijek!!nemaju pojma sta rade..

  • balalajka84 08.04.2015.

    kinder jaje = čokolada + iznenađenje

Komentiraj...
Vidi sve komentare