To je to što me zanima!

U Francuskoj 2. krug izbora: Sarkozyjev poraz sve izgledniji

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Prema anketama Francois Hollande ima oko pet posto prednosti pred Sarkozyjem. I u Grčkoj su otvorena birališta na prijevremenim parlamentarnim izborima
Vidi originalni članak

U Francuskoj je počelo glasovanje u drugom krugu predsjedničkih izbora. Za poziciju se bore sadašnji predsjednik Nicolas Sarkozy i socijalist Francois Hollande. Sarkozyjevi izgledi da zadrži vlast sve su manji i Francuska će nakon 17 godina vjerojatno dobiti predsjednika socijalista, piše Reuters

Ministarstvo unutarnji poslova obavijestilo je da je podne na birališta izašlo 30,66 posto birača. 

- Dosta nam je Sarkozyja i  donošenja odluka bez ikakvih konzultacija, rekao je jedan od birača. 

U prvom krugu izbora 22. travnja Hollande je pobijedio Sarkozyja za oko pola milijuna glasova. Potporu aktualnom čelniku su uskratili čelnici krajnje desnice i političkog centra, a ni sam Sarkozy nije uspio zadati teži udarac Hollandeu u televizijskoj debati. Prema posljednjim anketama Hollandeova prednost ispred Sarkozyja se smanjila na pet posto, dok je prošli tjedan ona bila od šest do deset posto. 

I Grci izlaze na birališta

>>> NOVO - Grčka javna televizija ERT u 19 je sati objavila prve rezultate izlaznih anketa. Po njima pobjedu na izborima odnosi Nova demokracija koja osvaja između 17 i 20% glasova. Na drugom je mjestu, s osvojenih između 15,5 i 18,5% glasova,  ekstremno lijeva stranka SYRIZA. PASOK je na trećem mjestu i osvaja 14 do 17% glasova.

sudeći prema anketama, zbog pada popularnosti dviju vodećih stranaka, neće donijeti apsolutnog pobjednika. Ankete su pokazale da su birači odlučili kazniti te dvije stranke zbog 'zatezanja remena' u zamjenu za 240 milijardi eura pomoći, piše AFP.

I socijalistička stranka PASOK i Nova demokracija izgubit će veliki broj glasova koji će se raspodijeliti na 30 manjih stranaka. Ankete su PASOK-u prije izbora predviđale od 13 do 18 posto glasova, a Novoj demokraciji između 18 i 22 posto glasova. 


Idi na 24sata

Komentari 9

  • troma1 06.05.2012.

    pederčići obojica..u pogledu im sve pise..to je drek a ne predsjednik..takav je i onaj nas josipovic..čmrljavci..predsjednik treba bit đek koji se neda nikom jebat..

  • totribatuctoljagon14 06.05.2012.

    On je začetnik komunizma, tito mu je drug i s njim je imao posla, pa pogledate ga kako samo izgleda ima glavu ki šljiva i vi mislite da će otaj dobit na izborima u francuskoj...

  • Florijan 06.05.2012.

    Ne touchez pas au français.. ( U slobodnom prijevodu: ne zajebavaj se s Francuzima), a to je Sarkozy pokušao.....

Komentiraj...
Vidi sve komentare