To je to što me zanima!

KiK za poplavljenu Gunju dao robu vrijednu oko 100.000 kn

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Interes za kućice je vrlo velik, a načelnik kaže da će prioritet imati obitelji kojima su kuće već srušene ili će se uskoro rušiti i s malenom djecom i više članova obitelji
Vidi originalni članak

Pa ovo su nove stvari, u srijedu je uskliknuo Hrvoje Lucić, načelnik općine Gunja.

U nevjerici je gledao pregršt rublja, odjeće, papuča za ljeto, ručnika, osobnih potrepština metla, detrdženata i torbi koje je Gunjanima darivao njemački KiK Textilien, trgovački lanac odjeće i kućnih potrepština. Donaciju vrijednu oko 100.000 kuna osobno je kombijem dovezao Petar Burazin, direktor KiK Textiliena za Sloveniju i Hrvatsku.

Osim Lucića, i Burazinu je bilo teško sakriti osjećaje koji su ga preplavili.

- Nakon vijesti o katastrofi, osobno sam se zaputio obići to stradalo područje. Vidio sam se što stradalima treba i kontaktirao središnjicu u Njemačkoj te smo brzo počeli pomagati - rekao je Burazin. Dodao je da su donaciju osobno željeli predati mještanima.

U Gunju su stigli prvi stambeni kontejneri

Šest od planiranih 40 kontejnerskih kućica pristiglo je u četvrtak prijepodne u Gunju. Smještene su na lokaciju sportskog terena u dvorištu osnovne škole jer će upravo tu narednih mjeseci biti stacionirano kontejnersko naselje u kojemu će živjeti mještani Gunje kojima su kuće srušene radi izgradnje novih.

Na poplavljenom području biti će dva takva naselja za sada. Jedno u Gunji, s 30 kućica, i jedno u Račinovcima s 10 kućica. Do kraja ovoga tjedna trebale bi biti dopremljene sve predviđene kućice i riješena infrastruktura oko njih, odnosno struja i voda.

Useljenje u idućih sedam dana

- Dopremljeno je šest stambenih kontejnera i dva u kojemu će biti perilice rublja. Do subote će biti ispostavljen cijeli prvi kontingent za Gunju i Račinovce. Također će biti dopremljena i dva koja će imati po šest tuševa i dva umivaonika. Kućice će, odmah nakon postavljanja, biti opremljene osnovnim namještajem, a to su kreveti, stolice, stol i ormari. Namještaj su osigurale Robne rezerve koje su i raspisale javnu nabavu za kontejnere ali se tijekom natječaja javila naklada iz Arapskih Emirata koja se ponudila financirati ih. Radi se o ukupno 1,2 milijuna kuna , jer svaka kućica vrijedi oko 30 tisuća, zajedno s klimom koja će stanare tijekom ljeta hladiti, a tijekom zime grijati - rekla je Mihaela Matokanović Džimbeg, pomoćnica ministrice socijalne politike i mladih dodajući kako će useljenje u kućice biti u narednih sedam dana, nakon što stigne namještaj.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Svaki kontejner ima oko 17 kvadrata

Džimbeg je također rekla kako će se kasnije razmotriti potreba za dodatnim kućicama. Svaki stambeni kontejner ima oko 17 kvadrata i u njemu će moći spavati četvero ljudi. Koje će obitelji iz Gunje u tim kontejnerima naći privremeni dom, načelnik Općine Hrvoje Lucić još točno ne zna.

Lucić: Nadam se da će račune platiti država

- Zadovoljan sam što se konačno počinju rješavati konkretni problemi mještana. Kontejneri su dobro privremeno rješenje za ljude koji su se vratili u selo kako bi pomogli izgradnji svojih kuća, ali prvenstveno za one koji nemaju drugi smještaj. Interesa za kućice među njima je velik, prevelik. Prijavilo ih se oko 400 do sada i trenutno ne znam kako da ih raspodijelim na samo 30 kućica. Biti će puno problema i prozivanja zašto su neki smješteni a neki ne. Prioritet će imati obitelji kojima su kuće već srušene ili će se uskoro rušiti i s malenom djecom i više članova obitelji. Naredna dva dana napravit ćemo popis dodjele kućica. Ja sam tražio 200 kontejnera i nadam se da će ih doći još jer ovo što smo dobili je kap u moru potreba - rekao je Lucić dodajući kako se nada da će troškove struje, grijanja i vode koji budu nastali u ovom kontejnerskom naselju platiti država, obzirom da Općina nema novca . Za sada svi troškovi struje i vode ispostavljaju se na Općinu Gunja.

Idi na 24sata

Komentari 44

  • francetić 04.07.2014.

    Tako se to radi.Bravo za KiK-u.

  • AntonTrdić 04.07.2014.

    bravo slovenskom Kik-u

  • nikluk20 03.07.2014.

    preživjelo je puno ljudi u kontejnerima kad se bježalo pred četničkom bandom....nemojte to zaboraviti...tada je bilo još gore....ljudima se treba omogućiti da tamo prespavaju a da zajedno sa ljudima koji su spremni pomoć rade na svojim kućama....hvale vrijedno i nimalo ponižavajuće....sjetite se 91-e....

Komentiraj...
Vidi sve komentare