To je to što me zanima!

Zlatna groznica ulovila Hrvate: Isplativije je ulagati u zlato, nema ni kamata ni dividendi!

Prosječno je u posljednjih 20 godina zlato godišnje raslo za 8%, u dva desetljeća za čak 400 posto. Najviše - u vrijeme velikih kriza
Vidi originalni članak

Da u zlato uvijek valja ulagati najbolje dokazuje njegova trenutna cijena. Franz Jozef najpopularniji je Austrijanac u Hrvatskoj. Za vrijeme Austrougarske Hrvati ga baš nisu voljeli, ali danas za njegovim zlatnikom luduju. 

Mali zlatnik košta 250 eura, veliki 900 i za oba je enormna potražnja, javlja RTL.

- Najpopularniji su mali zlatnici Franza Josepha, a osim toga kupuju se poluge 50 grama, 100 grama, jedne unce i ostale poluge vrijednosti od nekoliko tisuća ili desetaka tisuća kuna - rekao je Josip Kokanović, stručnjak za zlato.

Zlato je investicija na koju nema poreza ni davanja, a u samo godinu dana potražnja je duplo porasla. 

2021. u Hrvatskoj je prodano milijardu kuna zlata, 2022. dvije milijarde. Kupovalo se na veliko i malo, ukupno 5 tona.

Rekorder zlatne groznice je neimenovani ulagač koji je kupio 60 ovakvih zlatnih poluga ukupne vrijednosti od 30 milijuna kuna.

BEZ JAVLJANJA U SABORU Šutnja je stvarno zlato: Trojica zastupnika cijelu godinu šutjeli, a platili smo ih 80.105 €

Prosječno je u posljednjih 20 godina zlato godišnje raslo za 8%, u dva desetljeća za čak 400 posto. Najviše - u vrijeme velikih kriza.

- S obzirom na to da svijet ulazi u turbulentno razdoblje, a cijena zlata ima tendenciju više rasti u nesigurnim vremenima, vjerojatno će u idućih 20 godina cijena rasti više od tih 8 posto - kazuje Kokanović.

- Zlato je uvijek popularno u vrijeme inflacije. To je tako što čuva vrijednost novcu - kazuje Petar Vušković, ekonomski analitičar za zlato.

Analitičar govori i da na njemu nema ni kamata ni dividendi. Generalno, oni koji vole manje i sigurnije prinose ulažu zlato, a oni skloniji riziku, u dionice i slično.

- Zlato ima svoje prednosti. Ako uložite u zlatnike, vi možete svoju imovinu učiniti vrlo brzo likvidnom za razliku od investicija u nekretninu - dodaje Vušković.

OGROMNE SUME 355 milijardi eura ode u vjetar: Ovih 5 milijardera izgubilo je u 2022. godini rekordne iznose

POGLEDAJTE ZNAJU LI HRVATI KOLIKO SADA KOŠTAJU OSNOVNE NAMIRNICE

Idi na 24sata

Komentari 20

  • fliko 08.01.2023.

    Zadnjih godinu dana zlato je u minusu, tek zadnjih par dana je otišlo u plus. Istina, bolje od -13% koliko je inflacija, ali uvijek vezano uz rizik. Sjetimo se švicaraca, najpouzdanije valute ikada.

  • fliko 08.01.2023.

    Ovo je plaćeni oglas ili remek djelo podmićenog dnovinara?

  • antimunjenih 08.01.2023.

    Kad kod nas kupis gubis,ja kupujem i prodajem u Austriji,tamo je fer i korektno.

Komentiraj...
Vidi sve komentare