To je to što me zanima!

'U Hrvatskoj zasad još nećemo zabraniti upotreba glifosata'

Riječ o aktivnoj tvari, herbicidu koji se pokazao najučinkovitijim u borbi protiv korova i o tvari za koju se sumnjalo i sumnja se da je potencijalno kancerogena
Vidi originalni članak

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković rekla je u nedjelju da se u Hrvatskoj zasad neće zabraniti upotreba glifosata. 

Pojasnila je kako je riječ o aktivnoj tvari, herbicidu koji se pokazao najučinkovitijim u borbi protiv korova i o tvari za koju se sumnjalo i sumnja se da je potencijalno kancerogena. 

Zbog toga je Europska agencija za sigurnost hrane provela niz istraživanja koja nisu dokazala kancerogenost takve tvari pa je Europska komisija produžila njegovu upotrebu do 2022., rekla je ministrica Vučković i dodala da će Hrvatska sudjelovati u svim raspravama i, ustreba li, naručiti dodatna znanstvena istraživanja.

KRIVOTVORENI MED U TRGOVINAMA Zelena lista traži jaču kontrolu meda: 'Spasimo domaći med'

No rekla je, zasada nemamo razloga da naškodimo konkurentnosti naših poljoprivrednika i trenutačno zabranimo glifosat.

O pčelarskom sektoru: Uvijek može bolje

Na pitanje novinara kakvo je stanje u pčelarstvu i povećava li se uvoz meda, ministrica Vučković odgovorila je da "uvijek može biti bolje".

Navela je da Ministarstvo poljoprivrede godinu i pol intenzivnije prati pčelarski sektor i da su nedavno promijenili Pravilnik o medu radi potrebe drugačijeg deklariranja hrvatskog meda i bolje razlikovanje mješavine meda i inozemnog meda, da su uveli i školske dane meda te je podsjetila da je u prvih šest mjeseci ove godine 57 posto smanjen uvoz meda.

ODGOVORILA UDRUGAMA Vučković: Nikad nisu bile veće potpore poljoprivrednicima

Ministrica Vučković rekla je i da će se, zahvaljujući nacionalnom programu pomoći u sektoru pčelarstva s više od 14 milijuna kuna godišnje, u narednom razdoblju poticati nabavka opreme, suradnja s laboratorijima, prepoznavanje kvalitete i drugo kako bi se održala vitalnost pčelarskih zajednica i povećala konkurentnost pčelarskog sektora. (bs)

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 6

  • vjačo 04.11.2019.

    koja polovica svijeta? "Donji dom austrijskog parlamenta izglasao je u utorak zakon kojim se zabranjuje uporaba herbicida glifosat, čime Austrija postaje p r v a! zemlja EU koja je zabranila glifosat, za koji se strahuje da je m o ž d a! kancerogen. Gornji dom parlamenta vjerojatno se ne će usprotiviti zakonu te će zakon stupiti na snagu nakon što ga potpiše predsjednik Alexander Van der Bellen, bivši vođa Zelenih, koji nemaju svoje predstavnike u parlamentu.Međutim, ministar održivog razvoja Austrije, koje je odgovorno za poljoprivredu i okoliš, vjeruje da je zabrana u koliziji sa zakonom EU zato što je glifosat dozvoljen do prosinca 2022. u Europskoj uniji. Konzervativna Austrijska pučka stranka (ÖVP), koju tradicionalno podupiru mnogi poljoprivrednici i koja je godinama upravljala nadležnim ministarstvom, upotrijebila je isti argument te se protivila zakonu. Druge zemlje EU imaju djelomičnu zabranu glifosata, koji je razvio Monsanto, tvrtka u vlasništvu njemačkog Bayera. Francuska je primjerice odustala od zabrane i naglasila korisnost glifosata u poljoprivredi. Do zabrinutosti oko glifosata došlo je kada je agencija Svjetske zdravstvene organizacije zaključila 2015. da glifosat m o ž d a uzrokuje rak. Bayer, koji je otkupio Monsanto prošle godine kaže da su studije i regulatori zaključili da je glifosat siguran za ljude.

  • ravno1 03.11.2019.

    Ako ministrica nije u stanju, ili ne želi, zabraniti glifosate, neka se makne sa te vrlo značajne i odgovorne funkcije.

  • max2017 03.11.2019.

    eto mi se nismo oteli kontroli proizvođača otrova........ali zato privatno ni 1 dcl sredstva protiv korova ne možemo kupiti u hr..........što sve možemo u BIH ili Austriji Ne tretiraju se šume ili palme pa rušimo tisuće stabala zbog kukaca.....

Komentiraj...
Vidi sve komentare