To je to što me zanima!

"Sumnjamo na korona virus u još nekoliko domova za starije"

Novi slučajevi korona virusa potvrđeni su i domu u Splitu, u kojem policija provodi izvide, a Capak smatra da je virus u dom ušao s nekim od djelatnika. U domu je naime pozitivno osam zaposlenika
Vidi originalni članak

Krunoslav Capak gostovao je u Dnevniku Nove TV i otkrio da se zaraza korona virusom proširila na još domova, nakon Splita i Koprivnice.

"Danas nam je dojavljeno za nekoliko sumnji u nekoliko domova. Radi se o Sisku, Pločama, Vinkovcima i pozitivan je i štićenik u Koprivničko-križevačkoj županiji", rekao je i istaknuo da je napravljen epidemiološki izvid.

POGLEDAJTE VIDEO

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

U Koprivnici je zaražena jedna osoba iz doma za starije, a novi slučajevi potvrđeni su i u splitskom domu u kojemu policija provodi izvide.

Objasno je kako se zaraza krene širiti među najranjivijom populacijom.

"Vrlo je vjerojatno da je virus ušao s nekim od djelatnika. U prošloj smjeni koja je završila u nedjelju ima osam djelatnika pozitivnih. S obzirom na to da ima teško pokretnih osoba, vjerojatno je virus ušao s nekim od zaposlenih", objasnio je i dodao da je izvid pokazao kako je cijela stvar s temperaturom kod štićenika krenula puno ranije nego se za to saznalo.

IZ DOMA U SPLITU Ispovijest sestara: 'Mi smo kao topovsko meso, na prvoj crti'

"Otkad su epidemiolozi ušli u dom, od 6. travnja, identificirano je 19 ljudi koji su febrilni. Oni su testirani i danas imamo rezultate tog testa - od 53 testirana, 36 je pozitivnih. Jučer smo znali za četiri djelatnika iz te smjene, danas znamo za osam", objasnio je.

O procesiji na Hvaru

Što se tiče procesije na Hvaru kazao je da je postavljen službeni upit stožeru od strane organizatora.

"Radi se o tradicionalnom događaju koji je zaštićen i kulturna baština, taj je događaj gradu Hvaru i stanovnicima otoka Hvara bitan. Mi smo govorili da će Krizni stožer razmatrati situaciju od slučaja od slučaja, kazao je.

FOTO GALERIJA Prvi dan na tržnicama: Gužva i redovi, teško je držati mjere

"Ako postoji mogućnost da se apliciraju stroge epidemiološke mjere za koje možemo reći da su sigurne - stožer će razmatrati dopuštanje takvog događanja. To će biti pod posebnim uvjetima, sudjelovat će svega 15 osoba", naveo je i dodao da će se svi sudionici pridržavati strogih higijenskih mjera.

"Stavljeno je lokalnom stožeru da kontrolira odluku Nacionalnog stožera. Mi to nećemo nadzirati, ali će biti osigurano da se mjere provode kako treba", istaknuo je.

Idi na 24sata

Komentari 115

  • ćorko 12.04.2020.

    Hajde prekinite ovu lakrdinu više...

  • 10.04.2020.

    Interesantno je kako osim desetak dana slobodnog širenja virusa u splitskom domu imamo slično i u Koprivnici - tamo je četiri dana trebalo proći dok se odobrilo testiranje starice sa simptomima. Da se odmah testira svaka osoba sa simptomima, izbjeglo bi se slobodno širenje virusa prije nego nekome to što se zbiva dođe iz donjeg dijela leđa u glavu. Nisu zato krive uprave domova, ako upute štićenike na preglede, niti liječnici koji ne mogu drugo nego reći "čuvajte se pa ćemo vidjeti kako će se simptomi razvijati". Kriva je činjenica da nemamo dovoljno testova za trenutnu reakciju na pojavu povišene temperature i drugih simptoma. Poštenije bi zato prema građanima bilo reći da nemamo novaca za kupiti dovoljan broj testova nego nas kao maloumnike uvjeravati da masovno testiranje ne vrijedi, odnosno da od njega nema koristi. To je veliki minus za Nacionalni stožer koji inače radi dobar posao - eto, samo neka nas ne lažu o efektima testiranja i neka ne nastave brljaviti kao s ovim popuštanjem crkvi i masovnim otvaranjem tržnica.

  • nori 🖖 10.04.2020.

    Stavi jaču dioptriju pa traži

Komentiraj...
Vidi sve komentare