To je to što me zanima!

U katastrofi na Haitiju bi moglo biti 100.000 mrtvih

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Tisuće ranjenih čekalo je pomoć pred oštećenim bolnicama, a mnoštvo je zatočeno ispod srušenih zgrada. Nema struje ni vode, a spavaju na cesti
Vidi originalni članak

Spasioci na Haitiju u srijedu su raskopavali ruševine i uklanjali tijela stradalih s ulica glavnog grada. Konzul Haitija pri UN-u kaže kako bi broj stradalih u mogao premašiti 100.000, a predsjednik taj broj procjenjuje na 30.000 do 50.000. Tisuće ranjenih čekalo je pomoć pred oštećenim bolnicama, a mnoštvo je ostalo zatočeno pod srušenim zgradama. Nema struje ni vode, a predsjednik Rene Preval zamolio je pomoć u obliku lijekova. Građani spavaju drugu noć za redom na ulici i u parkovima. Zbog straha od novog potresa ne žele ući u ono što je ostalo od njihovih kuća. Na ulici pale gume kako bi osvijetlili grad. U srijedu su počeli pristizati avioni s pomoći, no potrajalo je dok su humanitarci preko ostataka zgrada uspjeli doći do unesrećenih. Timovi za spašavanje stigli su iz Kine i Islanda, Francuska je poslala avione s pomoći, Španjolska tri milijuna eura, Kuba liječnike, a Rusija pokretnu bolnicu. Glavni tajnik UN-a, Ban Ki-moon rekao je da će poslati 10 milijuna dolara pomoći, a Svjetska banka 100 milijuna.

RENATA KASAČ: OVDJE JE KAOS, A NEMA HRANE
Svi Hrvati na Haitiju su se javili da su dobro, a među njima je i obitelj Kasač iz Osijeka. Renata Kasač je ispričala za Večernji list da je u gradu nastao kaos, te dodaje da je najgore bilo što nije bilo nikakve komunikacije. Sklonili su se u bazu UN-a gdje čekaju, a dodaje da stalno dolaze ljudi s koferima, uglavnom radnici veleposlanstava. Ispričala je da imaju struje iz generatora i vodu, ali ne i hrane.

VOZIO 160 KM I GOLIM RUKAMA SPASIO ŽENU IZ RUŠEVINA
Franka Thorpa nazvala je u utorak uspaničena supruga. Samo mu je uspjela reći da je zatrpana u ruševinama trokatnice. Američki novinar je bio oko 160 kilometara od glavnog grada Port-au-Princeaa. Sjeo je u auto i krenuo spasiti Jillian. U potpunoj neizvjesnosti vozio je šest sati. Ugledao je sravnjenu zgradu i pomislio na najgore. Odmah je počeo rukama kopati.
- Micali smo ciglu po ciglu da dođemo do moje žene, njenog kolege i domaćice. Ugledao sam njenu ruku kako maše i čuo joj glas. Trebalo nam je sat vremena da ih spasimo - rekao je Thorp. Jillian i njen kolega su lakše ozlijeđeni, no njihovoj domaćici morat će amputirati obje noge.

KANAĐANIN IZ RUŠEVINA POSLAO SMS DA GA SPASE
Jedan Kanađanin je iz ruševina nakon potresa poslao SMS poruku svom ministarstvu vanjskih poslova i tražio pomoć. Šef kanadske diplomacije Lorens Kenon novinarima je rekao da točno znaju gdje se čovjek nalazi. Od djelatnika kanadske ambasade tražili su da se što prije za njega pobrinu.

ZVIJEZDA HEROJA TRAŽI RODITELJE U POTRESU

Na Haiti će otputovati i glumac Jimmy Jean-Louis (42), koji se proslavio ulogom u popularnoj seriji Heroji, kako bi pronašao roditelje. Ispričao je da mu je kuća poptuno uništena te da su mu poginuli neki rođaci, no još ne zna što mu je s roditeljima, za koje je čuo da su živi. Dodao je za CNN da je s roditeljima proveo blagdane te da se planirao vratiti krajem siječnja.

TV PROPOVJEDNIK: PAKT S VRAGOM KRIV ZA POTRES
Pat Robertson, evangelički propovjednik, za katastrofalni potres na Haitiju okrivio je pakt koji su kako je rekao Haićani sklopili s vragom kako bi se oslobodili francuskih kolonizatora. Dodao je u emisiji TV postaje CBN da su nakon toga bili kažnjavani nizom tragedija.

Idi na 24sata

Komentari 6

  • cevi 14.01.2010.

    jeste li vi gledali priloženi video što onaj lik govori, pa to nije normalno ti ameri su stvarno koma. Ma nema veze ne trebam se sekirati zbog toga, nego ljud uplatite na žiro račun za pomoć tim ljudima, kriza je ali kad svatko dao barem kunu nebi bilo siromaštva na ovom svijetu ili bi se barem smanjilo. Ajmo ljudi!!!!

  • d4mjan 14.01.2010.

    Tuga. I kao po nekom nepisanom pravilu, uvijek nastrada siromasna zemlja... :((

  • miramax 14.01.2010.

    evo našlo se!!!!! ako ima koja dobra duša uplatiti se može preko Hrvatskog crvenog kriza i te donacije ce stici do Haitija. * uplatom na ziro racun Hrvatskog Crvenog kriza broj 2340009-1511555516 poziv na broj odobrenja 01 * pozivom na donatorski telefon: broj 060 90 11 (6,15 kn, PDV ukljucen) * ili on-line donacijom na www.hck.hr

Komentiraj...
Vidi sve komentare