To je to što me zanima!

U Keniji djecu u školi uče kako zaklati kokoš, od roditelja traže da na vježbe donesu meso

Kurikulum je trenutno u eksperimentalnoj fazi, a nastoji učenike pripremiti za život fokusirajući se na praktične svakodnevne zadatke. Hoće li zaživjeti, ovisi o povjerenstvu koje ima još šest mjeseci za odluku
Vidi originalni članak

U Keniji se trenutno provodi novi obrazovni kurikulum u eksperimentalnoj fazi, koji bi učenike trebao pripremiti za život jer u fokus stavlja praktične svakodnevne zadatke.

Jedan od takvih zadataka otkrila je i viralna snimka koju je snimio profesor, a uključuje učenje osnovnoškolaca kako zaklati kokoš te ju pripremiti za jelo, piše BBC.

KOMENTIRA: ANA DASOVIĆ Svi žele najbolje obrazovanje, a nitko ne mari za učitelje koji to obrazovanje trebaju dati djeci

Na snimci se tako vide dva 11-godišnja dječaka, gdje jedan drži kokoš a drugi nož kojim će joj prerezati vrat.

Nakon 'uspješne' egzekucije, dječaku bezglava kokoš slučajno ispada iz ruku i počinje trčkarati uokolo bez glave, dok snimka završava učiteljevim smijanjem i djecom koja vrište i trče za životinjom koja će svaki čas umrijeti.

Ovakav prizor nije rijedak u Keniji, pa je problem oko novog kurikuluma CBC zapravo to što učitelji traže od roditelja da pripomognu s namirnicama i drugim materijalima kod provođenja ovakvih zadataka, a što neki učitelji navodno zlorabljuju zbog besplatne hrane.

DA IM U ŠKOLI BUDE UGODNIJE U OŠ Popovača otvorena je 'senzorna soba' za učenike s poteškoćama u razvoju

- Moji učenici iz petog razreda su primjerice šivali rupčić za svoj projekt i neki si nisu mogli priuštiti tkaninu, pa su morali koristiti ono što je kupilo tek par učenika - komentirala je učiteljica za BBC, ali i dodala kako mnogi njeni kolege koriste situaciju pa traže od roditelja učenika da donose meso, koje si ionako jedva mogu priuštiti.

Situaciju su komentirali neki lokalni političari, ali i novoizabrani predsjednik William Ruto, koji je izjavio 'kako sad nema kokoši na imanjima', zbog čega je razljutio učiteljski sindikat.

ZASTUPNICI IZGLASALI Sabor usvojio dugoočekivani Zakon o visokom obrazovanju, kao i mirovinskom osiguranju

Sugovornici za BBC komentiraju kako je čitav kurikulum, premda ima dobre namjere jer bi njime teorijski ispiti iznosili tek 40 posto finalne ocjene, donesen prebrzo, ali i to da bi učitelji najprije u potpunosti trebali biti educirani za rad u ovakvim zadacima s učenicima.

U svakom slučaju, nadležno povjerenstvo ima još šest mjeseci da ispita i odluči hoće li Competency Based Curriculum (CBC) biti prihvaćen ili ne, a tijekom tog perioda isti će se vjerojatno i dalje biti splet političkog prepiranja.
 

Idi na 24sata

Komentari 2

  • 11.10.2022.

    pa ne vidim nista sporno. na neki nacin se mora doci do hrane svi se prave fini jao jadna koka zaklali je... a kako se prije dolazilo do hrane kad nije bilo masivne produkcije hrane?

  • Larsen 11.10.2022.

    Koje licemjerje!!! Ako kokoš zakolju na farmi gdje živa visi vezana na noge dok ne dođe do noža, sve je uredu a kad se to radi ručno onda je to užas!!! I moja sestra je morala sa 11 klat pile, tata na poslu, mama u nadnici a neko mora pripremiti ručak!

Komentiraj...
Vidi sve komentare