To je to što me zanima!

U Lipiku baby boom bijelog biserja, stiglo je 12 lipicanaca

Damir Jakšić, upravitelj ergele u Lipiku, kaže da im kobile na svijet nakon 330 dana donesu petnaestak ždrebadi, a sad ih je 12 stiglo u nekoliko mjeseci
Vidi originalni članak

Na svijet dolaze tamne dlake, ali poslije se razviju u bijele ljepotane koje nazivaju i bijelim biserjem među konjima. Oni su lipicanci, a njihova povijest velikim je dijelom ispisivana i krvlju, barutom, mecima i granatama. Posljednje i najveće njihovo tragično stradanje zbilo se upravo na hrvatskom tlu.

Sad, baš u Lipiku, odakle su 1991. i konji odvedeni da se spase od granata (ali su vraćeni iz Srbije tek 16 godina kasnije), svjedočimo prizorima koji bude nadu u budućnost tih plemenitih konja. U toj je ergeli u nekoliko mjeseci došlo je na svijet desetero ždrebadi, a očekuju se još dva u lipnju! Damir Jakšić, upravitelj ergele u Lipiku, kaže da im kobile na svijet nakon 330 dana donesu petnaestak ždrebadi, a sad ih je 12 stiglo u nekoliko mjeseci.

Događa se to i na 75. obljetnicu akcije u Hostau, u današnjoj Češkoj. Ondje je Hitler bio smjestio 400 lipicanaca, među kojima su bili i oni oteti iz Hrvatske, a Amerikanci su ih odlučili izvući s teritorija na koji su nadirali Rusi, strahujući da ih Crvena armija neće poštedjeti.     

Idi na 24sata

Komentari 3

  • damir82 16.05.2020.

    Lipicanci izviru iz Slovenije..zato se i zove grad Lipica...e novinaru moj..ajd malo guglajjjjjj,uciiii :-D

  • Šljivar 16.05.2020.

    Ko je tata zna li se.

  • Martin Krpan 16.05.2020.

    Lipicanci nisu potekli iz Lipika nego iz Lipice u Sloveniji, tako, da nisu to konji koji izvire iz Hrvatske nego iz Slovenije!

Komentiraj...
Vidi sve komentare