To je to što me zanima!

U Malaviju otkrili polio virus kod djevojčice, prvi slučaj u posljednih pet godina

Globalno zdravstveno tijelo proglasilo je Afriku slobodnom od divljeg poliovirusa u kolovozu 2020., nakon desetljeća napora regionalnih vlada i neprofitnih organizacija da iskorijene virus s kontinenta
Vidi originalni članak

Zdravstvene vlasti Malavija proglasile su izbijanje poliovirusa nakon što je otkriven kod malog djeteta u glavnom gradu Lilongweu, što je prvi slučaj divljeg poliovirusa u Africi u više od pet godina, priopćila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

WHO je u priopćenju naveo da je laboratorijska analiza pokazala da je soj otkriven u Malaviju povezan s onim koji cirkulira u Pakistanu, gdje je još uvijek endemski.

- Budući da je slučaj uvezen iz Pakistana, ovo otkrivanje ne utječe na status certificiranja afričke regije bez poliovirusa- rekao je WHO.

Globalna inicijativa za iskorjenjivanje poliomijelitisa priopćila je da je slučaj u toj južnoafričkoj zemlji bio kod trogodišnje djevojčice koja je doživjela paralizu u studenom prošle godine. Sekvenciranje virusa koje su u veljači proveli Južnoafrički nacionalni institut za zarazne bolesti i američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti potvrdili su da se radi o virusu tipa 1 divlji poliovirus (WPV1).

- Otkrivanje WPV1 izvan dvije preostale endemske zemlje svijeta, Pakistana i Afganistana, predstavlja ozbiljnu zabrinutost i naglašava važnost davanja prioriteta aktivnostima imunizacije dječje paralize- priopćila je Globalna inicijativa za iskorjenjivanje poliomijelitisa.

SZO je rekao da bi afrički kontinent mogao pokrenuti brzi odgovor zbog visoke razine nadzora nad poliomijelitisom.

- Posljednji slučaj divljeg poliovirusa u Africi identificiran je u sjevernoj Nigeriji 2016., a globalno je bilo samo pet slučajeva u 2021. godini. Svaki slučaj divljeg poliovirusa značajan je događaj i mobilizirat ćemo sve resurse kako bismo podržali odgovor zemlje- rekao je Modjirom Ndoutabe, koordinator za polio u regionalnom uredu SZO-a za Afriku.

Polio je vrlo zarazna bolest koja napada živčani sustav i može uzrokovati potpunu paralizu u roku od nekoliko sati. Iako ne postoji lijek za dječju paralizu, može se spriječiti primjenom cjepiva, rekao je WHO.

Globalno zdravstveno tijelo proglasilo je Afriku slobodnom od divljeg poliovirusa u kolovozu 2020. od strane globalnog zdravstvenog tijela nakon kulminacije desetljeća napora regionalnih vlada i neprofitnih organizacija da iskorijene virus s kontinenta, zbog kojeg oko 75.000 djece godišnje ostane paralizirano.

SZO je čekao četiri godine od posljednjeg proglašenog slučaja divljeg poliovirusa u Nigeriji prije nego što je prije 17 mjeseci objavio njegovo iskorjenjivanje u Africi kako bi osigurao da na kontinentu nema tragova virusa, rekli su dužnosnici za CNN.

Napori za iskorjenjivanje virusa u Africi spriječili su gotovo dva milijuna djece od cjeloživotne paralize i spasili oko 180.000 života, priopćio je WHO.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare