Obavijesti

News

Komentari 1

Talibani pristali - djecu će opet cijepiti protiv dječje paralize

Talibani pristali - djecu će opet cijepiti protiv dječje paralize

Talibanski čelnici obećali su da će u kampanji cijepljenja dopustiti rad ženama te su dali sigurnosna jamstva za sve zdravstvene radnike diljem zemlje

VIDEO

Talibansko vodstvo pristalo je da se u Afganistanu ponovo počne cijepljenje protiv dječje paralize prema planu "od vrata do vrata", zajednički su u ponedjeljak priopćili WHO i UNICEF.

Biti će to prva kampanja cijepljenja nakon više od tri godine i obuhvatit će svu djecu u Afganistanu, uključujući više od 3,3 milijuna djece kojima je pristup bio onemogućen u nekim dijelovima zemlje.

Cijepljenje počinje 8. studenoga.

Talijanski premijer: Afganistanu ćemo pomoći s krizom, čak i ako to znači suradnju s Talibanima
Talijanski premijer: Afganistanu ćemo pomoći s krizom, čak i ako to znači suradnju s Talibanima

Prijašnjih godina, timovi za cijepljenje su u područjima pod kontrolom talibana stalno nailazili na poteškoće i prepreke jer su talibani optuživali liječnike da su špijuni koji prikupljaju podatke o njihovim borcima.

Talibanski čelnici obećali su da će u kampanji cijepljenja dopustiti rad ženama te su dali sigurnosna jamstva za sve zdravstvene radnike diljem zemlje.

U lipnju je u istočnom Afganistanu ubijeno pet članova liječničkog tima koji su cijepili djecu protiv polija.

Afganistan i Pakistan su među nekolicinom zemalja u kojima je dječja paraliza i dalje prisutna.

Iran planira idući tjedan biti domaćin konferencije o Afganistanu

Iran planira idući tjedan u Teheranu održati regionalnu konferenciju o političkoj budućnosti i sastavljanju nove vlade u Afganistanu, objavilo je u ponedjeljak ministarstvo vanjskih poslova. 

"Na konferenciji u srijedu 27. listopada sudjelovat će ministri vanjskih poslova susjednih zemalja i predstavnik Rusije", kazao je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Said Khatibzadeh.

Iran će se na sastanku zauzeti za sastavljanje vlade koja će uključiti sve političke opcije, "uključivo talibane". 

Iran želi da u Afganistanu zavlada mir, a ne nasilje i terorizam i zbog toga bi susjedne  zemlje trebale stati uz afganistanski narod, rekao je najavljujući sastanak na konferenciji za medije u Teheranu. 

U Iranu se razlikuje mišljenja o talibanima pa neki politički krugovi vjeruju da se talibanski pokret promijenio zadnjih godina, a drugi tvrde da su nedavni događaji pokazali baš suprotno.

Iran je velika država šijitskog islama, a talibani su suniti i zagovornici radikalnog islama.

Iran strahuje i od novog izbjegličkog vala s kakvim se suočio 1979. godine nakon tadašnje sovjetske invazije na Afganistan.

Izbjeglički val zasad se nije dogodio, a analitičari smatraju da je razlog tome što je u Iranu duboka gospodarska kriza i što se provode stroge kontrole na granicama zbog pandemije covida-19.

Privremene tampon-zone uspostavljene su na graničnim prijelazima na sjeveru i jugoistoku zemlje no u njima nema izbjeglica. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario
POKUŠALI JE REANIMIRATI

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario

Oko 10.20 sati dobili su dojavu starije žene koja je rekla da ju je muškarac odgurnuo na ulici, nakon čega je pala, a njenog psa je udario nogom. Ubrzo joj je pozlilo te je preminula nakon reanimacije
Nova opcija za Plenkovića: S Vučemilović, Zurovcem i DP-om ima većinu bez SDSS-a i manjina
JE LI SLOŽIO KRIŽALJKU?

Nova opcija za Plenkovića: S Vučemilović, Zurovcem i DP-om ima većinu bez SDSS-a i manjina

Kako saznajemo, Vesna Vučemilović je i prije odluke predsjedništva Suverenista da ne idu s HDZ-om, dala potporu koaliciji HDZ-a i DP-a. Zurovec također ima drugačiji stav od svoje stranke i nije protiv HDZ-a.